Η κα.Ιωάννα Ευαγγέλου, διαιτολόγος με ειδίκευση στη Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης & Life Coach μας είναι κοντά μας και πάλι, περιγράφοντας το τριαδικό σύστημα στις γυναίκες αθλήτριες και τις επιπτώσεις του στη ζωή και κατ’ επέκταση στην αθλητική επίδοση. Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και τις πολύτιμες πληροφορίες κα. Ευαγγέλου!

Το τριαδικό σύστημα στις γυναίκες αθλήτριες, περιγράφει τη συνύπαρξη τριών ξεχωριστών κλινικών συνθηκών. Αρχικά, οι 3  όροι και περιελάμβαναν τις διατροφικές διαταραχές, την αμηνόρροια και την οστεοπόρωση. Κατά την τελευταία δεκαετία, η τριάδα εξελίχθηκε στον ορισμό της, εκφράζοντας καλύτερα αυτές τις κλινικές συνθήκες. Με αυτή την έννοια, ο όρος διατροφική διαταραχή αντικαταστάθηκε με τη «διαταραγμένη σχέση με το φαγητό», ώστε να  να καταστεί η καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση όλων των διαφόρων μορφών, διαταραγμένης πρόσληψης τροφής.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΥΓΕΙΑΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ
ΑνάπτυξηΈλλειψη συγκέντρωσης
ΘερμορύθμισηΠονοκέφαλος
Ανισορροπία ηλεκτρολυτώνΜείωση αντανακλαστικών 
Καρδιακές αρρυθμίεςΑυξημένο ρίσκο για μυϊκούς και σκελετικούς τραυματισμούς
ΑναιμίαΑτροφία μυών 
Χρόνιος πόνοςΜείωση δύναμης και εκρηκτικότητας
Αύξηση του χρόνου ανάρρωσηςΑφυδάτωση
Κατάθλιψη / αυτοκτονίαΜειωμένη πρόσληψη οξυγόνου
Διαταραχές στο λιπιδαιμικό προφίλ 
Έλλειψη σε μάκρο-μικροθρεπτικά συστατικά 

 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Προάγουμε οι διατροφολόγοι και οι προπονητές, υγιή πρότυπα και εικόνα σώματος
  • Δίνουμε έμφαση στο μυϊκό ιστό και όχι τόσο στο σωματικό λίπος
  • Τονίζουμε τη σημασία της θερμιδικής ισορροπίας, τόσο στα μακροθρεπτικά όσο και στα μικροθρεπτικά συστατικά
  • Σημασία της μιας μέρας ξεκούρασης
  • Για τις ενήλικες αθλήτριες, περιορισμός σε λιγότερο των 18 ωρών προπόνησης ανά εβδομάδα

Βιογραφικό Ευαγγέλου Ιωάννα

Η διαιτολόγος Ιωάννα Ευαγγέλου γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε το 2002 από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το 2003 εργάστηκε για ένα χρόνο σε κέντρο αδυνατίσματος και αισθητικής, ως υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος. Από τον Μάρτη του 2005 μέχρι σήμερα είναι η ιδιοκτήτρια του Change Beat, στη Λάρισα. Το έτος 2012 και 2014 εκπαιδεύεται στο ΚΕΑΔΔ (Πιστοποιημένες Εκπαιδεύσεις Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία, υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED ) ενώ τον Νοέμβριο του 2014 παρακολούθησε, σε συνέχεια της εκπαίδευσης αυτής, το αντίστοιχο κομμάτι για παιδιά και εφήβους. Το Σεπτέμβριο του 2016, απέκτησε πιστοποίηση με ειδίκευση στη Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης, υπό την αιγίδα του ISSN. Από τον Οκτώβρη του 2016, εκπαιδεύεται στη συμβουλευτική, life coaching & mentoring, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τον Απρίλη του 2020, απέκτησε μέσω e learning του ΕΚΠΑ, τον τίτλο του Health Coach. Η συνεχής επιστημονική επιμόρφωση σε θέματα κλινικής και αθλητικής διατροφής, φανερώνουν την αγάπη της για το αντικείμενο και τον άνθρωπο.