Η κα.Ιωάννα Ευαγγέλου, διαιτολόγος με ειδίκευση στη Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης & Life Coach, εξηγεί παρακάτω τα οφέλη της κατανάλωσης παντζαριού στην αθλητική απόδοση και μας περιγράφει πώς να κάνουμε εύκολα & γρήγορα Smoothie με Παντζάρι. Η συνταγή αφιερωμένη από την κα. Ευαγγέλου στα Trail Girls! Ευχαριστούμε κα.Ευαγγέλου και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας φιλοξενούμε!

“Τα τελευταία χρόνια έντονο είναι το ερευνητικό ενδιαφέρον για το κόκκινο λαχανικό!

Είναι περισσότερο αποτελεσματικό από την καφεΐνη ή από οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα διατροφής που κυκλοφορεί.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν ομάδες αθλητών που κατανάλωσαν 500 gr χυμό παντζαριού ή εικονικό χυμό (placebo). Οι αθλητές που κατανάλωσαν τον χυμό παντζαριού προπονήθηκαν μέχρι και 16% περισσότερο χρόνο με την ίδια ένταση.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο και βιταμίνη C.

Το νιτρικό άλας (NO3) μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε πλήθος καρδιαγγειακών νοσημάτων, μείωσης αρτηριακής πίεσης αλλά και στην βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Η αντοχή των αθλητών αυξάνει μιας και αυτά είναι που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων επιταχύνοντας έτσι τη ροή του οξυγόνου προς τους μυς, την καρδιά και τον εγκέφαλο και διευκολύνοντας την αναπνοή και την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Η βέλτιστη συνιστώμενη ποσότητα αναφέρεται στα 0,5 l/d χυμού είτε τμηματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε ολόκληρη, 3 ώρες πριν την εκτέλεση της επερχόμενης φυσικής σας δραστηριότητας.

Η παρακάτω συνταγή έχει λοιπόν νιτρικά, αντιοξειδωτικά και πολύ μαγνήσιο! Εσύ θα τη δοκιμάσεις;

Beetroot and Cacao Smoothie

Υλικά για 2 smoothies

3 βολβοί παντζαριού

1 παγωμένη μπανάνα

2 κ. σούπας κοφτές σκόνη κακάο

200ml γάλα 2% ή αμυγδάλου

2 κ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο

Κανέλα Κεϋλάνης

Όλα μαζί στο μπλέντερ

Βιογραφικό Ευαγγέλου Ιωάννα

Η διαιτολόγος Ιωάννα Ευαγγέλου γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε το 2002 από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το 2003 εργάστηκε για ένα χρόνο σε κέντρο αδυνατίσματος και αισθητικής, ως υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος. Από τον Μάρτη του 2005 μέχρι σήμερα είναι η ιδιοκτήτρια του Change Beat, στη Λάρισα. Το έτος 2012 και 2014 εκπαιδεύεται στο ΚΕΑΔΔ (Πιστοποιημένες Εκπαιδεύσεις Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία, υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED ) ενώ τον Νοέμβριο του 2014 παρακολούθησε, σε συνέχεια της εκπαίδευσης αυτής, το αντίστοιχο κομμάτι για παιδιά και εφήβους. Το Σεπτέμβριο του 2016, απέκτησε πιστοποίηση με ειδίκευση στη Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης, υπό την αιγίδα του ISSN. Από τον Οκτώβρη του 2016, εκπαιδεύεται στη συμβουλευτική, life coaching & mentoring, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τον Απρίλη του 2020, απέκτησε μέσω e learning του ΕΚΠΑ, τον τίτλο του Health Coach. Η συνεχής επιστημονική επιμόρφωση σε θέματα κλινικής και αθλητικής διατροφής, φανερώνουν την αγάπη της για το αντικείμενο και τον άνθρωπο.