“Είδα τον Νίκο που πλησίαζε και άρχισα να φωνάζω: “Να πάρει ο Βλάχος το τυρί”! Μόλις έφτασα και εγώ, είδα ότι όντως φορτωνόταν το τυρί που ζύγιζε 3 κιλά! Χάρηκα που δεν αφήσαμε και αυτό το challenge και φώναζα “Το πήρε ο Βλάχος το τυρί” Το Σαββατοκύριακο 28-29 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το 3ο Sfakia Sky Marathon από τον ασβό της Κρήτης, τον Άρκαλο! Η αθλήτρια της Ursa Team του Νίκου Καλοφύρη, Μαρία Παπαποστόλου ταξίδεψε από το Μέτσοβο, απόλαυσε την ξεχωριστή αυτή διαδρομή στον πανέμορφο ορεινό όγκο των Σφακίων κόβοντας πρώτη το νήμα του τερματισμού στην κατηγορία των γυναικών και καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα την 4η θέση στη γενική κατηγορία! Άλλη μία εκπληκτική κούρσα φέτος για τη Μαρία! Συγχαρητήρια Μαρία!

“Στις 31 Οκτωβρίου του 1912, πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σώματα εθελοντών Κρητικών και Ηπειρωτών ενώθηκαν και επιτέθηκαν κατά των τουρκικών φρουρών του Μετσόβου. Υπάρχει λοιπόν κάποιος δεσμός με την  “μακρινή” Κρήτη. 111 χρόνια μετά, αυτή η συμπάθεια ακόμα διατηρείται. Έτσι μόλις μας κάλεσαν (εμένα και τον προπονητή μου Νίκο Καλοφύρη) στον αγώνα Σφακιά Sky Marathon, που διεξάγεται στις 28 Οκτωβρίου, δεχτήκαμε με μεγάλο ενθουσιασμό! Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου επιβιβαστήκαμε από την χώρα Σφακίων, πριν ακόμα ο ήλιος ανατείλει, στο καραβάκι, που μας μετέφερε στην περιοχή του Λουτρού. Όσο ταξιδεύαμε, χαζεύαμε την ανατολή του ηλίου και το Λιβυκό πέλαγος! Ο αγώνας ξεκινούσε με πρωτότυπο τρόπο από το καράβι, δηλαδή  από το ύψος της θάλασσας! Μόλις δόθηκε η εκκίνηση, ξεκινήσαμε. Διασχίσαμε το λιμανάκι και αμέσως ξεκίνησε απαιτητική ανηφόρα.  Κατάφερα για πρώτη φορά να κρατήσω σταθερό ρυθμό και να ακολουθήσω γρήγορο γκρουπ.

Όσο ανεβαίναμε, ένιωθα όλο και πιο δυνατή και χαρούμενη καθώς ανυπομονούσα όλο και περισσότερο να φτάσω στην κορυφή των Λευκών Ορέων. Το τοπίο σεληνιακό. Με πλημμύρισε δέος.  Από τη μία πλευρά θάλασσα, από την άλλη θάλασσα κορυφών και άγρια πέτρα. Βρισκόμασταν για πολλή ώρα στα 2.400 ! Μόλις έφτασα στην κορυφή Πάχνες τελείωνε το πρώτο challenge του πρωτότυπου αγώνα, Sea to summit.

Το δεύτερο challenge ήταν το κουβάλημα του τυριού. Είδα τον Νίκο που πλησίαζε και άρχισα να φωνάζω: “Να πάρει ο Βλάχος το τυρί”! Μόλις έφτασα και εγώ, είδα ότι όντως φορτωνόταν το τυρί που ζύγιζε 3 κιλά! Χάρηκα που δεν αφήσαμε και αυτό το challenge και φώναζα “Το πήρε ο Βλάχος το τυρί”.Γελάσαμε λίγο, πήρα δύναμη και εξαφανίστηκα στην κατηφόρα.  Μετά από μερικά ανεβοκατεβάσματα συνάντησα πάλι την διαδρομή που είχα ανέβει και πριν το καταλάβω, διέσχιζα τον τελικό δρόμο για τον τερματισμό! Σε κάθε σταθμό υπήρχαν εθελοντές που βοηθούσαν με χαρά και ταχύτητα να γεμίσουμε νερό και να φάμε!

Υπήρχαν πολλές επιλογές, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά. Εγώ τίμησα τα ζαχαρωτά και τα ζελεδάκια! Ο αγώνας και η παραμονή μου στην Κρήτη θα μου μείνουν αξέχαστα! Οι εικόνες, οι γεύσεις και οι μυρωδιές, το γέλιο, η φιλοξενία, οι ιστορίες  και το χαμόγελο των ντόπιων με έκαναν να νιώσω ότι βρίσκομαι σε έναν ξεχωριστό τόπο με απλούς και γνήσιους ανθρώπους.

Στα Σφακιά ένιωσα ότι ταξίδεψα σε μια άλλη εποχή όπου η χαρά υπήρχε στα απλά και καθημερινά δώρα της ζωής. Ευχαριστώ την διοργάνωση για την πρόσκληση και τη φιλοξενία! Το σίγουρο είναι πως προτείνω σε όλους να συμμετάσχουν στον αγώνα και να γνωρίσουν την περιοχή! Ανυπομονώ να βρεθώ και πάλι στα Λευκά Όρη!!”