“Μετά από 82 απολαυστικά χιλιόμετρα και 19 ώρες και αφού διέσχισα το πυκνό καταπράσινο δάσος της Cortina d’ Ampezzo, βρέθηκα στην πολυπόθητη αψίδα του τερματισμού στην πλατεία της πόλης  που αν και ήταν πολύ αργά τη νύχτα, υπήρχε κόσμος εκεί να εμψυχώνει και να χειροκροτεί τους  δρομείς” Η αγαπημένη φίλη του Trail Girl Αγγελική Ζαχαράκη μοιράζεται μαζί μας την αξέχαστη εμπειρία που έζησε στους Δολομίτες! Ευχαριστούμε πολύ Αγγελική!

“Έχοντας  τρέξει αρκετούς αγώνες στα δικά μας  βουνά και νιώθοντας πως η ανάγκη παραμονής μου  σε αυτά ολοένα και μεγάλωνε επιλέγοντας όλο και μεγαλύτερους  αγώνες, έβαλα στόχο να λάβω μέρος και σε έναν μεγάλο αγώνα στο εξωτερικό. Όταν λοιπόν ήρθε η επιβεβαίωση της συμμετοχής μου από το Lavaredo ultra trail, χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να πάω.

Βρέθηκα λοιπόν στην  Cortina d’ Ampezzo,  μια παραμυθένια  πόλη στην Βόρεια Ιταλία, ιδανικά  χτισμένη στους πρόποδες των ιταλικών  Άλπεων, σκαρφαλωμένη στα 1200 μέτρα υψόμετρο και περιτριγυρισμένη από βουνά,  η οποία μάλιστα θα φιλοξενήσει το  2026 και τους  χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Είναι  πραγματικά η χαρά για όλους  τους λάτρεις των ορεινών και χειμερινών σπορ!

 Στις 24/06/2023 λοιπόν βρέθηκα στην γραμμή εκκίνησης. Ο αγώνας των 80χλμ είναι ο μοναδικός αγώνας της διοργάνωσης που κάθε χρονιά ξεκινά από διαφορετικό σημείο. Φέτος το σημείο εκκίνησης ήταν η Lago di Mosigo στο πανέμορφο San Vito di Cadore, ένα μικρό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Cortina d’ Ampezzo. Πάνω από 900 δρομείς σταθήκαμε στην εκκίνηση, ανάμεσα τους  και 8 Έλληνες, σε ένα κλίμα μυσταγωγίας γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι το έργο που θα ζήσουμε θα μας προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ο καιρός ήταν καλός καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής  καθώς οι βροχές των προηγούμενων ημερών είχαν σταματήσει και ο ήλιος ειδικά στα ψηλά υψόμετρα δεν ενοχλούσε.  Άλλωστε πάντα υπήρχε ένα ποτάμι δίπλα σου ή ένας καταρράκτης να πιεις να δροσιστείς!

Όλο το ταξίδι της διαδρομής ήταν συναρπαστικό. Η διαδρομή αρκετά δύσκολη με περισσότερα από 4600 μέτρα θετικής υψομετρικής και πολλά τεχνικά σημεία που ήθελαν ιδιαίτερη προσοχή. Η διάσχιση όμως του πάρκου των Δολομιτών, το οποίο αποτελεί και φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της  UNESCO, ήταν μια μοναδική εμπειρία.

 Επιβλητικά βουνά με αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα και τα σχήματα στις  κορυφές τους αλλά και σε όλο τον όγκο της δομής τους, καταρράκτες να τρέχουν από μεγάλο ύψος, ο δυνατός ήχος του ποταμού που κυλούσε ανάμεσα είναι εικόνες και ήχοι  που θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη μου.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής  περάσαμε από γραφικά  καταφύγια, χιονοδρομικά κέντρα και λίμνες. To rifugio San Marco, το col Gallina που ήταν και ο μεγάλος σταθμός του αγώνα, το πανέμορφο Rifugio Croda da Lago δίπλα την ονειρική λίμνη.  Μου έκανε πραγματικά εντύπωση που ακόμα και το πιο μικρό χωριό στην περιοχή διέθετε δική του χιονοδρομική πίστα!

Μετά από 82 απολαυστικά χιλιόμετρα και 19 ώρες και αφού διέσχισα το πυκνό καταπράσινο δάσος της Cortina d’ Ampezzo, βρέθηκα στην πολυπόθητη αψίδα του τερματισμού στην πλατεία της πόλης  που αν και ήταν πολύ αργά τη νύχτα, υπήρχε κόσμος εκεί να εμψυχώνει και να χειροκροτεί τους  δρομείς!”