“Συγχαρητήρια! Μόλις ολοκληρώσατε το δυσκολότερο 20άρι στην Ελλάδα!” και είναι γεγονός για την Μαρία Γραβαλίδου, μητέρα 4 παιδιών η οποία τερμάτισε τον Granitis Trail 21km. κατακτώντας τη 2η θέση γενικής γυναικών. Συγχαρητήρια πολλά Μαρία!

“Η χρόνια 2023-24 από άποψη τρεξίματος άρχισε για μένα με τον καλύτερο τρόπο!Την Κυριακή 3/9/2023 είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος στο Granitis Trail .  

Πρόκειται για ένα αγώνα ορεινού τρεξίματος 21 km με έντονη υψομετρική 1550m. Φέτος, η διοργάνωση  ήταν αφιερωμένη εις μνήμην του Σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη. Η εκκίνηση δίνεται μέσα στο χωριό του Γρανίτη και ακολουθούν τα περιποιημένα δασικά μονοπάτια, απότομες ανηφορικές πλαγιές, κορυφογραμμή και η κορύφωση έρχεται μετά από ολόκληρα 11,5 km στην κορυφή του Αγίου Παύλου με υψόμετρο 1755m. Η θέα σε αυτό το σημείο είναι μοναδική. Η κατάβαση από την κορυφή ήταν για μένα ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το τερέν φέτος λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας ήταν καλυμμένο με στεγνό χορτάρι, που γλιστρούσε σαν πάγος και στεγνό χώμα που σκορπούσε με κάθε πάτημα. Ειλικρινά δεν έβρισκα πού να πατήσω! Αυτό μέχρι τον λεγόμενο Αυχένα και μετά από εκεί η κατάβαση ήταν απολαυστική, ιδιαίτερα τα τελευταία χιλιόμετρα που διατρέχουν το δάσος.

Φυσικά μην ξεχάσω να αναφέρω και αυτό που εκπλήσσει όλους τους δρομείς. Εκεί που λες τελειώσαμε, για να τερματίσεις πρέπει να τρέξεις άσφαλτο ανηφορική για 200m, καθώς ο τερματισμός είναι μέσα στο χωριό σε ένα ανηφορικό στενό. Για όσους θέλουν να τερματίσουν τρέχοντας – θα σας φανεί αστείο – αυτά  είναι τα πιο ατελείωτα μέτρα του αγώνα. Οι εντυπώσεις μου από αυτή τη 2η συμμετοχή μου είναι μόνο θετικές από άποψη διοργάνωσης. Την φετινή εμπειρία θα την χαρακτήριζα δυσκολότερη από την περσινή κάτι που αποτυπώθηκε στον επιπλέον χρόνο που χρειάστηκα για να τερματίσω. Πράγματι η ατάκα του Νίκου Μπουρλίβα στον περσινό τερματισμό τα λέει όλα: “Συγχαρητήρια! Μόλις ολοκληρώσατε το δυσκολότερο 20άρι στην Ελλάδα!”