Διαβάσαμε πως…σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η χρήση του Foam Roller δεν ενδείκνυται μόνο μεταπροπονητικά αλλά η χρήση του παραμένει εξίσου σημαντική και κατά την προθέρμανση.

Το foam roller είναι ένας κύλινδρος, o οποίος χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία αλλά και σε διάφορα είδη γυμναστικής ως εργαλείο προθέρμανσης και αποθεραπείας. Η χρήση του αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλει σημαντικά στη χαλάρωση των μυών, στην αύξηση της ελαστικότητας, συνδράμει σημαντικά στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Η άσκηση με Foam Roller που ακολουθείται από διατάσεις πριν από την προπόνηση, μπορεί να βελτιώσει το εύρος της κίνησης, το οποίο μπορεί με τη σειρά του, να βελτιώσει την δρομική μας επίδοση καθώς η χαλάρωση των μυών βοηθά στην καλύτερη διάτασή τους.

Πρόσφατη μελέτη του Journal of Sports Science & Medicine απέδειξε πως ο συνδυασμός foam roller & διατάσεων μπορεί να επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές εξέτασαν αρκετές περιπτώσεις που ακολούθησαν αυτό τον συνδυασμό ασκήσεων και διαπίστωσαν πως με αυτό τον τρόπο πέτυχαν τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση του εύρους της κίνησής τους.

“Το foam roller — ή οποιοδήποτε άλλο είδος μασάζ — μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση αλλά υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το πώς συμβαίνει αυτό”, είπε η Carol Mack , DPT, CSCS, Διδάκτωρ Φυσικοθεραπείας και ιδιοκτήτρια του CLE Sports PT & Performance στο Κλίβελαντ. ” Η σκέψη ότι ο ουλώδης ιστός ή οι συμφύσεις στους μυς «σπάνε» από τον κύλινδρο είναι ψευδής. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η βαθιά πίεση από τον κύλινδρο πυροδοτεί ένα αντανακλαστικό στον μυ που τον αναγκάζει να χαλαρώσει”.

Ωστόσο, πρόσθεσε η Mack, για να είναι αποτελεσματικό το foam roller πρέπει να γίνει σωστά. “Συχνά, βλέπεις τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν πολύ γρήγορα και αυτό σημαίνει πως δεν παρέχει ικανοποιητική πίεση σε ένα σφιχτό σημείο για να χαλαρώσει ο μυς. Η αίσθηση πρέπει να είναι έντονη αλλά ανεκτή” είπε. “Συνεχίστε αργά και προσεκτικά μέχρι να νιώσετε την περιοχή να χαλαρώνει. 

Τόνισε επίσης πως μετά τη χρήση του Foam Roller, θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιο είδος ενεργητικής κίνησης προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μυς. Συστήνει δυναμικές διατάσεις, οι οποίες γίνονται σε αργό ρυθμό για να αξιοποιηθεί στο έπακρο το βελτιωμένο πλέον εύρος κίνησης. Η εκτέλεση αυτής της σειράς ασκήσεων πριν από την προπόνηση είναι χρήσιμη για την βελτίωση της απόδοσης γιατί προετοιμάζει το σώμα για δραστηριότητα υψηλής έντασης.

Διάλεξε το κατάλληλο Foam Roller και απόλαυσε τα πολλαπλά οφέλη του.