Διαβάσαμε πως…το ορεινό τρέξιμο και γενικότερα η άσκηση, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην συνολική υγεία αλλά η έντονη άσκηση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες βλάβης της υγείας των δοντιών και να καταστρέψει το αστραφτερό μας χαμόγελο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης. Τα οδοντικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την αθλητική επίδοση αλλά γενικότερα την υγεία και ευεξία ενός ατόμου.

Οι περισσότεροι δρομείς συνήθως αναφέρονται στα ψυχικά οφέλη που αποκομίζουν μετά από μία προπόνηση ή από έναν αγώνα και λιγότερο στα διάφορα είδη πόνου που μπορεί να βιώσουν. Ένας από αυτούς, είναι και ο πόνος των δοντιών. Ο πόνος των δοντιών κατά τη διάρκεια της άσκησης στη φύση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι ο δυνατός αέρας, οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλά μπορούν επίσης να τον επιδεινώσουν κοινά κρυολογήματα, η αναπνοή από το στόμα, η τάση να σφίγγουμε τα σαγόνια, τα δόντια μας και η αυξημένη ροή του αίματος, που οδηγεί στην αύξηση της πίεσης.

Ο οργανισμός μας έχει τον δικό του μοναδικό, φυσικό τρόπο προστασίας των δοντιών μας, που είναι η παραγωγή σάλιου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ανάγκη των δρομέων να αναπνεύσουν από το στόμα, προκαλεί ξηροστομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στη φθορά των δοντιών, προκαλώντας τερηδόνα κ.α. Η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών, συμπληρωμάτων διατροφής, gels, διαφόρων ροφημάτων με ζάχαρη και ανθρακικό, αυξάνουν σημαντικά την οξύτητα στην στοματική κοιλότητα. Λόγω επίσης της έντονης σωματικής προσπάθειας, τα γαστρικά υγρά αυξάνονται, επηρεάζοντας και αυτά την οξύτητα του στόματος.

Πώς να το αποφύγουμε;

  • Αυξάνουμε σταδιακά την ένταση της προπόνησης και όχι απότομα
  • Αναπνέουμε με το στόμα κλειστό
  • Φροντίζουμε την ενυδάτωσή μας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σάλιου κατά την διάρκεια της αθλητικής μας δραστηριότητας
  • Μετά τη χρήση ενεργειακού ποτού, ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό
  • Δεν ανοίγουμε συσκευασίες τροφίμων (μπάρες, gels) με τα δόντια μας ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε αγώνα
  • Δεν πιέζουμε τα σαγόνια μας ή τρίζουμε τα δόντια μας λόγω στρες
  • Αυξάνουμε τη λήψη τροφών πλούσια σε ασβέστιο
  • Βουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα
  • Επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρό μας

Προσέχουμε το χαμόγελό μας!

” Ένα χαμόγελο, είναι η ευτυχία που θα βρεις κάτω από τη μύτη σου” Tom Wilson