Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στους αθλητές. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος.

Ανατομία

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία – περιτονία – η οποία ξεκινάει κεντρικά της άρθρωσης του ισχίου από τη λαγόνιο ακρολοφία  και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος στην εγγύς κνήμη, την επιγονατίδα και τον τένοντα του δικέφαλου μηριαίου. Σχηματίζεται από τη συμβολή της περιτονίας που προέρχεται από τους καμπτήρες, τους απαγωγούς και εκτείνοντες του ισχίου.

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας προκαλείται από την υπερβολική τριβή του περιφερικού τμήματος της ταινίας καθώς κινείται πάνω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και τη δημιουργία φλεγμονής.

Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι:

  • Αδυναμία των μυών του ισχίου και ιδίως του μέσου γλουτιαίου
  • Ο υπερπρηνισμός του άκρου ποδός που οδηγεί σε έσω στροφή της κνήμης με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης στην λαγονοκνημιαία ταινία
  • Η προυπάρχουσα πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας
  • Η ανισοσκελία
  • Η υπερπροπόνηση με πολλά χιλιόμετρα

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα στο σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι  ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Αρχικά, ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος αλλά όσο περνάει ο χρόνος και με τη συνέχιση της δραστηριότητας μπορεί να γίνει εντοπισμένος και οξύς γύρω από τον έξω επικόνδυλο. Τυπικά ο πόνος εμφανίζεται μετά το πέρας του τρεξίματος ή μετά από αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Σε πιο προχωρημένα στάδια  ο πόνος ξεκινάει από την αρχή και μπορεί να υπάρχει και στην ανάπαυση.

Συχνά οι ασθενείς παραπονούνται ότι ο πόνος επιδεινώνεται όταν τρέχουν σε κατηφόρα ή ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στην καθιστή θέση.

Πως γίνεται η διάγνωση για το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Η διάγνωση θα γίνει με το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο:

  • για ευαισθησία στην περιοχή του έξω επικονδύλου
  • της μυϊκής ισχύος των απαγωγών καμπτήρων και εκτεινόντων του ισχίου
  • για αυξημένη τάση στη λαγονοκνημιαία ταινία με ειδικό τεστ (Ober’s test)
  • για σημεία μυικού σπασμού (trigger points) στον μέσο γλουτιαίο, τον έξω πλατύ και το δικέφαλο μηριαίο
  • για υπερπρηνισμό του άκρου ποδός

Σε περίπτωση αμφιβολίας για τη διάγνωση η μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει στη διάγνωση.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Σε πρώτη φάση χρειάζεται  να μειωθούν τα συμπτώματα της φλεγμονής.

Ανάπαυση

Αρχικά μια περίοδος αποχής από το τρέξιμο είναι απαραίτητη.  Αν συνεχίσει κανείς το τρέξιμο το πιο πιθανό είναι ότι θα επιδεινωθεί. Προκειμένου να διατήρησει ο αθλητής  καλή φυσική κατάσταση συνιστάται να κάνει εναλλακτικά άλλες μορφές γυμναστικής που δεν ερεθίζουν τη λαγονοκνημιαία ταινία όπως το κολύμπι και το ποδήλατο.

Παγοθεραπεία

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Η χρήση πάγου μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή. Αρχικά συνιστάται η χρήση πάγου ή καλύτερα μιας παγοκύστης για 10-15 λεπτά κάθε μια ώρα και αργότερα όταν μειωθούν τα συμπτώματα 2-3 φορές την ημέρα.  Προσοχή στην υπερβολική χρήση του πάγου, να μην ξεπερνάει τα 10-15 λεπτά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος. Προτιμότερο είναι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Αντιφλεγμονώδη αγωγή

Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στα αρχικά στάδια. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Όταν περάσουν τα οξέα συμπτώματα, πρέπει να αντιμετωπισθούν οι πιθανές αιτίες πρόκλησης του συνδρόμου.

Διατατικές ασκήσεις

Διατατικές ασκήσεις για τον τείνοντα, τη λαγονοκνημιαία ταινία και των απαγωγών του ισχίου είναι σημαντικές όταν υπάρχει μεγάλη τάση στην ταινία.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Αθλητικό μασάζ

Η μάλαξη των μυών που βρίσκονται σε τάση ή έχουν μυϊκούς σπασμούς σε τακτική βάση από έναν ειδικό φυσικοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και αποφυγή της τριβής.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των απαγωγών του ισχίου θα βοηθήσουν να αποφευχθεί η έσω στροφή του γόνατος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μειώνοντας έτσι την τριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Ιδιαίτερα ασκήσεις ενδυνάμωσης του τείνοντα την  λαγονοκνημιαία ταινία και του μέσου γλουτιαίου.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Φυσικοθεραπεία

Η βοήθεια ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή μπορεί να είναι πολύτιμη. Εκτός από την αθλητική μάλαξη και την καθοδήγηση με διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, διάφορα αντιφλεγμονώδη μέσα όπως υπέρηχο και ΤΕNS  μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής και την ταχύτερη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και την καταπολέμηση διαφόρων «trigger points».

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιολογικές θεραπείες

Σε καταστάσεις που επιμένουν,  θέση έχουν και οι σύγχρονες βιολογικές  θεραπείες με το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP). Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί αυτόλογα κύτταρα του οργανισμού που περιέχουν αυξητικούς παράγοντες προκειμένου ο οργανισμός να αυτοθεραπευτεί.

Κορτιζόνη

Σε εμμένουσες περιπτώσεις μπορεί επικουρικά με τα παραπάνω μέτρα να γίνει τοπική έγχυση κορτιζόνης που είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες .

Γίνεται αντιμετώπιση του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας με χειρουργική θεραπεία;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι κατεξοχήν συντηρητική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή, πρέπει κανείς να σκεφτεί τη χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά την επέμβαση αυτή γίνεται απελευθέρωση – διατομή των 2 εκ περίπου του οπισθίου τμήματος της λαγονοκνημιαίας ταινίας εκεί που διασταυρώνεται με τον έξω επικόνδυλο.

Πως γίνεται η επιστροφή στο τρέξιμο;

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο κατά την επιστροφή στο τρέξιμο  παίζει η προοδευτική αύξηση των χιλιομετρικών αποστάσεων καθώς και της έντασης (όχι πάνω από 10% αύξηση ανά εβδομάδα) χωρίς όμως να αμελούνται οι διατατικές ασκήσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος Αναστάσιος Δεληγεώργης έχει εξειδικευθεί και εργαστεί σε μεγάλα ορθοπαιδικά κέντρα του εξωτερικού ενώ συνεχίζει να συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα. Παραμένει έτσι στην πρώτη γραμμή των ιατρικών εξελίξεων, παρέχοντας στους ασθενείς σύγχρονη και ορθή επιστημονική ενημέρωση.

Τηλ.: 210 7792497,  6972214528

Email: deligeorgisathlitiatros@gmail.com

Πηγή https://tasosdeligeorgis.gr/conditions/syndromo-lagonoknimiaias-tainias/