Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε στο Trail Girl τον κο.Μπαμπάτσο Παναγιώτη, Ρεφλεξολόγο με εξειδίκευση στη Νεύρο – Ρεφλεξολογία (MNT- NR International), ο οποίος μας εξηγεί καταρχάς τι είναι η ρεφλεξολογία και πώς μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των αθλητών, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο και όπως ο ίδιος αναφέρει “Η φροντίδα του εαυτού μας οφείλει να είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.” Εμείς σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να κλείσετε ραντεβού μαζί του και να αφεθείτε στα μαγικά του χέρια! Σας ευχαριστούμε κ.Μπαμπάτσο για τις πολύτιμες πληροφορίες!

Το γραφείο Ρεφλεξολογίας Reflect On Life | Reflexology μέσω της σελίδας του Trail Girl παρουσιάζει και προτείνει την εφαρμογή του προγράμματος Sports Reflexology του Reflect On Life.

Εισαγωγή

Τί είναι κατ’ αρχάς  Ρεφλεξολογία και μία υπόθεση βασισμένη στον Lieberman, Daniel E, 2012. What We Can Learn About Running from Barefoot Running: An Evolutionary Medical Perspective, Exercise and Sport Sciences Reviews.

Σε όλη την ιστορία ανά τον κόσμο, η ρεφλεξολογία έχει ανακαλυφθεί ξανά ως πρακτική υγείας [1,2,3]. Η παλαιότερη ανακάλυψη της ρεφλεξολογίας βρέθηκε στην Αίγυπτο και θεωρείται μέρος του αιγυπτιακού πολιτισμού από το 2330 π.Χ. Η ανάπτυξη της Ρεφλεξολογίας και η φυσική μας ανάγκη για τη χρήση αυτής της πρακτικής υγείας μέσα στην ιστορία, ήταν επίσης αποτέλεσμα της εξέλιξής μας ως άνθρωποι [4].

Από εξελικτική σκοπιά, το ξυπόλητο τρέξιμο είναι εξίσου φυσικό με το ξυπόλητο περπάτημα ή, εν προκειμένω, να κάνουμε οτιδήποτε άλλο έκαναν οι πρόγονοί μας κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, όπως το να θηλάζουν βρέφη. Η αισθητηριακή ανάδραση από την πελματιαία επιφάνεια του ποδιού εξελίχθηκε στα πρώιμα τετράποδα ως προσαρμογή για την αίσθηση των χαρακτηριστικών του εδάφους, όπως η σκληρότητα, η τραχύτητα, η ανομοιομορφία και η παρουσία δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων όπως τα αιχμηρά βράχια. Η πελματιαία ιδιοδεκτικότητα ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά και βοηθάει το κεντρικό νευρικό σύστημα να λάβει αποφάσεις που συμβάλλουν στην αύξηση της σταθερότητας και στην αποφυγή τραυματισμών [5].


Σύμφωνα με την Evolutionary Medical Perspective του Daniel E. Lieberman, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε το ξυπόλητο περπάτημα, ως την πρώτη φυσική εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας, ξεκινώντας από τη στιγμή που καταφέραμε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα, ως άνθρωποι. Αυτή η δεξιότητα μας έδωσε τη δυνατότητα μέσω της επαφής των αντανακλαστικών πελματιαίων περιοχών με το έδαφος, να βοηθήσουμε το προηγμένο ανθρώπινο σύστημα ενισχύοντας την ομαλή λειτουργία των οργάνων και των ανατομικών δομών του σώματος [6,7].

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα;

Είναι μία πρόταση για την ανάπτυξη των αθλητών, τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο με τη χρήση της Ρεφλεξολογίας. Από όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη των αθλητών με τη χρήση της Ρεφλεξολογίας.

Για ποιον είναι κατάλληλο αυτό το πρόγραμμα;

Αρχικά, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε (2018) για αθλητές καλαθοσφαίρισης, ωστόσο τα τελευταία 3 χρόνια το πρόγραμμα άρχισε να αποτελεί μέρος της ρουτίνας για:

– Άτομα που αθλούνται από χόμπι.

– Μέλη γυμναστηρίου.

– Ποδοσφαιριστές.

– Μαραθωνοδρόμους.

– Ορεινούς δρομείς.

– Ποδηλάτες.

Ποια είναι τα επίπεδα του προγράμματος;

– Σε επίπεδο  αποθεραπείας μετά από τραυματισμό.

– Μετά από έναν αγώνα.

– Σε επίπεδο πρόληψης και συντήρησης..

– Πριν από έναν αγώνα.

Ποια είναι τα πεδία βελτίωσης;

– Η ψυχολογία ενός αθλητή όπως και κάθε άλλου ανθρώπου, συνδέεται άμεσα με τη φυσική του κατάσταση και το αντίστροφο. Έτσι, όποια βελτίωση σε σωματικό επίπεδο θα φέρει θετική έκβαση στην ψυχολογία του.

– Σε περιπτώσεις άγχους, νευρικότητας και φόβου.

– Σε περιπτώσεις συναισθηματικής έκφρασης και επικοινωνίας.

– Με την επίτευξη της ομοιόστασης μέσω της ισορροπίας μεταξύ του Συμπαθητικού και Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος.

Μέθοδοι Ρεφλεξολογίας

Πέρα από την κλασική Ρεφλεξολογία, η προσέγγιση του νευρικού συστήματος και των αποθεμάτων γίνεται μέσω της εφαρμογής:

– Nerve Reflexology, MNT-NR International (Manual Neurotherapy and Nerve Reflexology). www.mnt-nr.com

– Manzanares Method of Reflexology (MMR), developed by Dr. Jesus Manzanares, MD from Barcelona and approved by American Reflexology Certification Board. www.manzanaresmethod.com

Η εφαρμογή Ρεφλεξολογίας μπορεί να γίνει συμπληρωματικά και πάντα με την έγκριση του προσωπικού σας ιατρού όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η φροντίδα του εαυτού μας οφείλει να είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Μπαμπάτσος είναι Ρεφλεξολόγος με εξειδίκευση στη Νευρο – Ρεφλεξολογία (MNT- NR International). Το γραφείο Ρεφλεξολογίας Reflect On Life – Reflexology είναι μέλος του Σ.Ε.Ρ (Σωματείο επαγγελματιών Ρεφλεξολόγων) και μέσω του σωματείου μέλος στο RiEN (Reflexology in Europe Nexus).

Η αποδοχή του γραφείου ως μέλος του Σ.Ε.Ρ, πιστοποιεί το επίπεδο, το χρόνο σπουδών (2 έτη) και τη σχολή φοίτησης (Kinetiks – Εκπαιδευτικά Σεμινάρια), ως πιστοποιημένο από το Σ.Ε.Ρ κέντρο εκπαίδευσης Ρεφλεξολογίας.

Ταυτόχρονα αυτή η αναγνώριση κάνει μέσω του σωματείου, μέλος στο RiEN το επίσημο δίκτυο Ρεφλεξολογίας στην Ευρώπη, συμβαδίζοντας και πιστοποιώντας έτσι το επίπεδο εκπαίδευσης σε ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης, μαζί με την Δανία, την Ολλανδία και τμήμα της Ελβετίας.

Για τους πελάτες αυτό σημαίνει διασφάλιση του επιπέδου των υπηρεσιών, οι οποίες ακολουθούνε τις αρχές της Ρεφλεξολογίας σε Ευρωπαϊκό (Σ.Ε.Ρ, RiEN) αλλά και διεθνές επίπεδο μέσω του International Council of Reflexologists (ICR).

Από το 2013 έχει συμμετάσχει στα τμήματα εκπαίδευσης της Release & Relax Motion στις τεχνικές μάλαξης: Λειτουργική μάλαξη, Deep Tissue, Sports Massage, Thai Massage, Λεμφική Παροχέτευση, Σουηδική Μάλαξη και Spa Marketing.

Από το 2017 έχει συμμετάσχει στα τμήματα εκπαίδευσης του Kinetiks Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στα σεμινάρια:  Αξιολόγησης & Θεραπείας Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου (Trigger Points Therapy),  Μυοπεριτονιακής Θεραπείας με Βεντούζες (Myofascial Cupping Therapy), Δια Χειρός Νευρο-θεραπεία (Manual NerveTherapy-MNT), Manzanares Method of Reflexology.

Το 2018 δημιούργησε το  Program proposal for the development of Professional Basketball Athletes, on a psychological level with the use of Reflexology.

Από το 2019 έχει συμμετάσχει στα σεμινάρια του Barcelona Innovation Hub στα τμήματα: Sport Psychology for Athletes Development, Psychology for High Performance Sports, Neurobiology and Sports Performance, Lower Limb Tendinopathy.

Υπήρξε μέλος της ομάδας μπάσκετ του Βελλερεφόντη στη Θεσσαλονίκη το 2018/19 όπου εφάρμοσε την πρόταση του προγράμματος Sports Reflexology.

Από το 2022 διατηρεί το γραφείο Ρεφλεξολογίας Reflect On Life | Reflexology και παρέχει υπηρεσίες Ρεφλεξολογίας στο νησί της Θάσου και στην πόλη της Ξάνθης.

Facebook: Reflect On Life – Reflexology, Panagiotis Babatsos

Instagram: babatsos_reflexologist

REFERENCES
1. What is the history of reflexology?. Reflexology research project, [online]. Available at: http://www.reflexology-research.com/?page_id=153, [Accessed 12/03/2020].

2. RAA’s Definition of Reflexology, 2019. Reflexology Association of America, [online]. Available at:https://reflexology-usa.org/information/raas-definition-of-reflexology/, [Accessed 12/03/2020].

3. RiEN History. RiEN – Reflexology in Europe Nexus, [online]. Available at: https://reflexology-europe.org/about-rien-2/geschiedenis/, [Accessed 12/03/2020].

4. Nurul Haswani Embong, Yee Chang Soh, Long Chiau Ming, and Tin Wui Wongc 2015, History of Reflexology, Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training, [online].Availableat:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624523/#bib9, [Accessed 12/03/2020].

5. Lieberman, Daniel E, 2012. What We Can Learn About Running from Barefoot Running: An Evolutionary Medical Perspective, Exercise and Sport Sciences Reviews, [online]. Available at: https://journals.lww.com/acsm-essr/Fulltext/2012/04000/What_We_Can_Learn_About_Running_from_Barefoot.3.aspx

[Accessed 12/03/2020].

6. Naoki Miura, Yuko Akitsuki, Atsushi Sekiguchi and Ryuta Kawashima, 2013. Activity in the primary somatosensory cortex induced by reflexological stimulation is unaffected by pseudo-information: a functional magnetic resonance imaging study, [online]. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668141/, [Accessed 12/03/2020].

7. Reflex Area Work Linked to Visions Centers of the Brain by Barbara & Kevin Kunz, [online].
Available at: http://www.reflexology-research.com/?page_id=130, [Accessed 12/03/2020].