Με τη θερμοκρασία να είναι εξαιρετικά υψηλή αυτή την εποχή, η καθημερινή προπόνηση αποκτά μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Όσο λοιπόν η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο βαθμός εφίδρωσης κατά την άσκηση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γευόμαστε τον ιδρώτα μας ή ακόμη και να αισθανόμαστε τσούξιμο στα μάτια. Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τη γεύση του ιδρώτα μας και από τι επηρεάζεται η ένταση της γεύσης του;

Η τέλεια φτιαγμένη μηχανή, που δεν άλλη από τον ανθρώπινο οργανισμό, προκειμένου να διατηρήσει την εσωτερική της θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, χρησιμοποιεί την τεχνική της εφίδρωσης. Τα στοιχεία που αποτελούν τον ιδρώτα είναι κατά κύριο λόγο το νερό και ένα μικρό ποσοστό αποτελείται από φυσικούς ηλεκτρολύτες του οργανισμού που είναι το κάλλιο, το χλώριο, το νάτριο, η αμμωνία, η ουρία, το μαγγάνιο, ο χαλκός και άλλα.

Το στοιχείο όμως που επηρεάζει την ένταση της γεύσης του ιδρώτα ή το τσούξιμο λόγω των σταγονιδίων που γλιστρούν στα μάτια μας κατά την άσκηση, είναι το νάτριο, δηλαδή το αλάτι. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη η ένταση της άσκησης, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα του νατρίου στον ιδρώτα και ακόμη πιο έντονη η αίσθηση της αλμύρας. Ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει η μεγα΄λη ποσότητα νατρίου στον ιδρώτα μας είναι ότι ίσως δεν είμαστε ενυδατωμένοι επαρκώς για την ΄΄ενταση της άσκησης, με την θερμοκρασία στα ύψη. Οι κράμπες πολλές φορές οφείλονται στην μεγάλη απώλεια υγρών καθώς και η αίσθηση αδυναμίας και εξάντλησης.

Προσπαθείστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι όσο το δυνατόν καλύτερα πίνοντας άφθονο νερό, ηλεκτρολύτες, φυσικούς χυμούς. Ρίχνετε συχνά στο πρόσωπο και στο σώμα σας νερό αφήνοντας το να στεγνώσει πάνω σας χωρίς να το σκουπίζετε. Η μεγάλη απώλεια νερού, υγρών μπορεί να επηρεάσει ακόμη και διανοητικά έναν άνθρωπο, καθώς ο οργανισμός βρίσκεται σε ένταση, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της θερμοκρασίας του.

Πέραν της γεύσης, η μυρωδιά του ιδρώτα του σώματός μας μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας, επηρεάζεται επίσης έντονα από τη διατροφή που ακολουθούμε αλλά πολλές φορές η έντασή του μπορεί να αποκαλύψει τα συναισθήματά μας για παράδειγμα άγχος, φόβο και άλλα.

Μείνετε ενυδατωμένοι!