Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια συχνή αιτία πόνου στο πέλμα του ποδιού συνήθως στην περιοχή της πτέρνας. Συμβαίνει όταν ένα ισχυρός σύνδεσμος, η πελματιαία απονεύρωση,  που βρίσκεται στο πέλμα του ποδιού, φλεγμαίνει και προκαλεί έντονο πόνο κατά την βάδιση και το τρέξιμο.

Ανατομία

Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα στο πέλμα και συνδέει την πτέρνα με τα δάκτυλα και υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι τα κύρια αίτια;

Η πελματιαία απονεύρωση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και τα φορτία στα οποία υποβάλλονται τα πόδια μας. Τις περισσότερες φορές δεν είναι εμφανής η αιτία που προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα.  Κάποιες φορές η υπερβολική επαναλαμβανόμενη φόρτιση μπορεί να τραυματίσει την απονεύρωση προκαλώντας μικρορήξεις οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τον πόνο και την φλεγμονή.

Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην δημιουργία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

  • Δυσκαμψία της ποδοκνημικής λόγω μειωμένης ελαστικότητας των μυών της γάμπας.
  • Η παχυσαρκία
  • Πλατυποδία ή ψηλή ποδική καμάρα.
  • Κάποιες Αθλητικές δραστηριότητες που έχουν επαναλαμβανόμενη φόρτιση όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και ιδιαίτερα όταν γίνεται σε σκληρό έδαφος όπως η άσφαλτος, το μπαλέτο και ο χορός
  • Λανθασμένη τεχνική στο τρέξιμο ή την βάδιση που έχει ως αποτέλεσμα την κακή κατανομή των φορτίων στο πόδι και την πελματιαία απονεύρωση
  • Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν πολύωρη ορθοστασία και βάδιση.

Άκανθα πτέρνας

Αν και σε πολλούς ασθενείς που έχουν πελματιαία απονευρωσίτιδα συνυπάρχει και άκανθα πτέρνας, η ύπαρξη της δεν συμβάλλει στην δημιουργία της νόσου. Μόνο το 5% των ανθρώπων που έχουν άκανθα πτέρνας αναπτύσσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Τι συμπτώματα έχει;

Τα συνηθέστερο συμπτώμα είναι ο πόνος στην πελματιαία επιφάνεια της πτέρνας. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος το πρωί μετά την πρωινή έγερση από το κρεβάτι ή μετά από μεγάλη περίοδο ανάπαυσης και μειώνεται προοδευτικά με την βάδιση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Συνήθως υπάρχει έντονη ευαισθησία στην βάση της πτέρνας.

Οι ακτινογραφίες μπορεί να βοηθήσουν προκειμένου να αποκλειστούν άλλες αιτίες πόνου. Σε εμμένουσες καταστάσεις που δεν υποχωρούν με την συνηθισμένη αγωγή μπορεί να  γίνει μαγνητική τομογραφία

Τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί υπομονή και επιμονή. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

Ανάπαυση. Αρχικά η μείωση ή και η παύση της δραστηριότητας που προκάλεσε την φλεγμονή μπορεί να είναι απαραίτητη. Η εναλλαγή με ένα άλλο άθλημα που δεν έχει κρούσεις με το έδαφος (όπως η κολύμβηση) θα βοηθήσει προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική κατάσταση και η αερόβια ικανότητα.

Παγοθεραπεία: Η χρήση πάγου 3-4 φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά θα περιορίσει την φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ήπιο μάλαξη στο πέλμα.

Διατάσεις: Η διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης αλλά και των μυών οπίσθια της κνήμης είναι απαραίτητες και αποτελεσματικές στην μείωση του πόνου και την αποφυγή υποτροπής.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διατάσεις Γαστροκνημίας:

Στηριζόμενοι σε ένα τοίχο βάζετε το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πίσω, στην συνέχεια σπρώχνετε τον τοίχο. Το πίσω πόδι είναι αυτό που κάνει την διάταση και πρέπει να νιώθετε ήπια τάση στην γάμπα.  Κρατάτε την τάση για 20 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε 5-10 φορές. Η άσκηση πρέπει αρχικά να γίνεται με τεντωμένο το πίσω πόδι και στην συνέχεια να την κάνετε  με λυγισμένο.

Διατάσεις πελματιαίας απονεύρωσης

Με την βοήθεια του χεριού τραβάτε την άκρη του ποδιού από τα δάκτυλα μέχρι να νιώσετε τάση στο πέλμα. Διατηρείτε την τάση για 20 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεται 5-10 φορές.

Χρήση ειδικών πάτων

Η χρήση μαλακών υποδημάτων με μεγάλη σόλα, ενός υποπτέρνιου σιλικόνης τοποθετημένο κάτω από την πτέρνα ή ιδανικά η κατασκευή ειδικών πάτων μετά από πελματογράφημα, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η πίεση στην περιοχή και επομένως ο πόνος και η φλεγμονή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται με τα πόδια σε πελματιαία κάμψη το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα χαλαρώνει η πελματιαία και σε αυτό οφείλεται ο πρωινός πόνος κατά την έγερση, (επειδή διατείνεται η απονεύρωση μετά από πολλές ώρες σε βράχυνση). Η χρήση νυχτερινών ναρθήκων που διατηρούν την απονεύρωση σε τάση κατά την νυχτερινή κατάκλιση βοηθάει μετά την οξεία φάση.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεραπεία με Βιολογικούς Παράγοντες

Σε εμμένουσες περιπτώσεις η έγχυση βιολογικών παραγόντων – Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια (P.R.P.) βοηθάει στην ανάπλαση της τραυματισμένης απονεύρωσης και την ταχύτερη αποθεραπεία εκμεταλλευόμενη την θεραπευτική δυναμική του ίδιου του οργανισμού χωρίς την χρήση χημικών ουσιών.

Εγχύσεις Κορτιζόνης

Σε πολύ επώδυνες καταστάσεις που δεν υποχωρούν με την συνήθη συντηρητική αγωγή μπορεί να γίνει τοπική έγχυση κορτιζόνης. Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Καλό είναι να αποφεύγονται η πολλαπλές εγχύσεις διότι μπορεί να προκαλέσουν ρήξη της απονεύρωσης.

Φυσικοθεραπεία

Η χρήση διαφόρων φυσικοθεραπευτικών μεθόδων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χειρουργική αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι εξαιρετικά σπάνια και γίνεται μόνο εφόσον δεν ανταποκρίνεται μετά από τουλάχιστον 12 μήνες συστηματική συντηρητική αγωγή.

Επιμήκυνση Γαστροκνημίου. Η επέμβαση αυτή γίνεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι μύες της γάμπας παραμένουν σφικτοί παρά τις συστηματικές διατατικές ασκήσεις, τόσο ώστε να εμποδίζουν την ραχιαία κάμψη του άκρου ποδός. Αυτό γίνεται διότι οι πολλοί σφικτοί μύες της γάμπας έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη τάση στην πελματιαία απονεύρωση.

Η επέμβαση αυτή γίνεται με μεθόδους ελάχιστα επεμβατικές με πολύ μικρές τομές.

Απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης Στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει φυσιολογικό εύρος κίνησης της ποδοκνημικής αλλά τα συμπτώματα της πελματιαίας απονεύρωσης επιμένουν παρά την συστηματική συντηρητική αγωγή μπορεί να γίνει μερική απελευθέρωση της πελματιαία απονεύρωσης με τεχνική ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος Αναστάσιος Δεληγεώργης έχει εξειδικευθεί και εργαστεί σε μεγάλα ορθοπαιδικά κέντρα του εξωτερικού ενώ συνεχίζει να συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα. Παραμένει έτσι στην πρώτη γραμμή των ιατρικών εξελίξεων, παρέχοντας στους ασθενείς σύγχρονη και ορθή επιστημονική ενημέρωση.

Τηλ.: 210 7792497,  6972214528

Email: deligeorgisathlitiatros@gmail.com

πηγή: https://tasosdeligeorgis.gr/conditions/pelmatiaia-aponevrositida-i-pterna-tou-dromea/