Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε και πάλι επιστημονικό άρθρο του Δρ. Κοκότη Νικόλαου Μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου με εμπειρία στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και ενασχόληση με την ενδοσκοπική, κολπική και ανοιχτή χειρουργική. Αυτή τη φορά αναλύει ένα θέμα που σίγουρα έχει απασχολήσει πολλές γυναίκες, καθώς πολλές από εμάς το έχουμε βιώσει. Τον συγχρονισμό της περιόδου μας με γυναίκες που ζούμε μαζί ή συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Διαβάστε παρακάτω το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Δρ. Κοκότη τον οποία ευχαριστούμε θερμά!

“✦Υποστηρίζεται ότι εάν κάποιες γυναίκες ζουν μαζί για ορισμένο χρονικό διάστημα ( χοντρικά πάνω από 3 μήνες) τότε οι ορμονικές τους λειτουργίες συγχρονίζονται με συνέπεια να έχουν όλες μαζί ταυτόχρονα περίοδο και μάλιστα για συγκεκριμένες μέρες.

✦Στη γλώσσα της επιστήμης λέγεται και φαινόμενο ΜcClintock προς τιμήν της ομώνυμης ερευνήτριας που ξεκίνησε εντατικά από τη δεκαετία του ’70 να δουλεύει πάνω σε αυτό το project και ακόμη συνεχίζει, ενώ διάφοροι άλλοι επιστήμονες έχουν καταπιαστεί με το θέμα, άλλοι προσπαθώντας να το επιβεβαιώσουν και άλλοι να το διαψεύσουν.

✦Το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τόσο σε γυναίκες που ζουν σε φυλές ( π.χ. Αφρική) όσο και σε άλλες που συμβιώνουν λόγω κάποιας εργασίας ( π.χ. στρατιωτικοί, ερευνητές σε απομονωμένα μέρη) και εννοείται ότι είναι εντυπωσιακό και από μόνο του πόλος έλξης για τα media.

✦Προφανώς και ο συγχρονισμός έχει να κάνει με τις φερομόνες. Αυτές είναι με απλά λόγια κάποιες ορμόνες που ο κάθε άνθρωπος εκπέμπει και οι άλλοι τις λαμβάνουν, μέσω της όσφρησης. Βέβαια οι φερομόνες και οι βιοχημικοί τους υποδοχείς δεν είναι ακόμα αρκετά ξεδιαλυμένες από επιστημονικής πλευράς και για αυτό δε γνωρίζουμε πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει.

✦Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για το όλο φαινόμενο, όπως π.χ. ότι συντονίζονται όλα τα θηλυκά μαζί σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο αρσενικό ή ότι ο κύκλος της σελήνης επηρεάζει την περίοδο ή επιπλέον ότι κοινωνικοί λόγοι όπως η τάση για αποδοχή και αναγνώριση οδηγούν στο συγχρονισμό των κύκλων.

✦Εν τελεί ενώ έχουν γίνει αρκετές ερευνητικές προσπάθειες, παρόλα αυτά δεν έχει αποδειχτεί ότι ο συγχρονισμός των περιόδων είναι just in time αλλά κάπως πιο στο περίπου. Σίγουρα στο μέλλον με τις μοντέρνες τεχνολογίες θα καταλάβουμε πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε για το πως αλληλεπιδρούν οι φερομόνες.

Για περισσότερη ενημέρωση επισκεφτείτε το website μας:

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!”

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Θεοδ. Κοκότης είναι μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος με εμπειρία στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και ενασχόληση με την ενδοσκοπική, κολπική και ανοιχτή χειρουργική.
Αποφοίτησε μετά από 6ετή φοίτηση από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με βαθμό 8,21 “λίαν καλώς” και μετέβη στη Γερμανία, όπου ειδικεύτηκε στη μαιευτική και γυναικολογία κατά την παραμονή του εκεί πάνω από μια δεκαετία.

Ολοκλήρωσε την εκεί καριέρα του στη γυναικολογική Κλινική Klinikum Nürnberg Nord του πανεπιστημίου Paracelsus στη Νυρεμβέργη όπου και έλαβε τον τίτλο του Επιμελητή (Funktionsoberarzt). Η γυναικολογική αυτή κλινική αποτελεί κέντρο ογκολογίας, κέντρο ρομποτικής χειρουργικής, κέντρο ενδομητρίωσης, κέντρο δυσπλασίας τραχήλου-κολποσκόπησης και κέντρο μαστού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία πραγματοποίησε λαπαροσκοπικές, κολπικές και ανοιχτές επεμβάσεις. Πρωτύτερα έλαβε εκπαίδευση στον τομέα Ειδική Μαιευτική και Περιγεννητική Ιατρική (Spezielle Geburtshilfe und Perinatal Medizin) και εξειδικεύτηκε στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και τους επιπλεγμένους τοκετούς στο περιγεννητικό κέντρο πρώτου (μεγίστου) βαθμού στο Νοσοκομείο του Λάντσχουτ στη Βαυαρία (Krankenhaus Lansdhut Achdorf).

Από το 2022 ζει και εργάζεται στην Λάρισα ενώ παράλληλα συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια για την διαρκή επικαιροποίηση των ιατρικών τακτικών και μεθόδων.

Φιλοσοφία εργασίας:

Το πιο βασικό στοιχείο της καθημερινά ασκούμενης ιατρικής ειναι η δημιουργία μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του ιατρού και της γυναίκας. Η ενδελεχής καθοδήγηση και επεξήγηση των προβλημάτων της ασθενούς σε απλή και κατανοητή γλώσσα, η ενεργός συμμετοχή της στον καθορισμό του διαγνωστικού και θεραπευτικού πλάνου καθώς και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη της θεωρούνται ως ο ακρογωνιαίος λίθος των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Η ασθενής πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τη διάγνωση και τη θεραπεία εκλογής στην κατάσταση της. Η μαιευτική-γυναικολογία που ασκείται βασίζεται στα σύγχρονα ιατρικά πρωτόκολλα (Evidence Based) και προσαρμόζεται αναλόγως στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού.

Ιστοσελίδα: drkokotis.gr