Από το ξεκίνημά του, το Trail Girl είναι αφιερωμένο στη Γυναίκα των Μονοπατιών, στη Γυναίκα που θέλει, που επιδιώκει να βρίσκεται στο βουνό με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτή την φορά, με ιδιαίτερη χαρά, φιλοξενούμε την νεαρή μεν, αλλά δυνατή κι επίμονη δε, Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου αθλήτρια- πρωταθλήτρια της Εθνικής Ομάδας στο Χειμερινό Δίαθλο (Biathlon) και στο Σκι Δρόμων Αντοχής (Cross Country Skiing) από την οποία ζητήσαμε να μας μιλήσει για το άθλημά της, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές προπονήσεις της, για τα όνειρά της.

Κωνσταντίνα σε ευχαριστούμε, σου ευχόμαστε καλή επάνοδο και μία ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία! Η επιμονή σου, η σκληρή δουλειά, η προσήλωση στους στόχους σου από μικρή ηλικία είναι υποδειγματική!

” Είμαι η Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου αθλήτρια- πρωταθλήτρια της Εθνικής Ομάδας στο Χειμερινό Δίαθλο (Biathlon) και στο Σκι Δρόμων Αντοχής (Cross Country Skiing).

Ασχολούμαι με το συγκεκριμένο άθλημα από όταν ήμουν 14 χρονών, τώρα είμαι 21. Ξεκίνησε τελείως αθώα και ερασιτεχνικά, όπου εκείνο το διάστημα γινόταν μια καινούρια ομάδα στον ΕΟΣ Δράμας. ΄

Από την στιγμή που το δοκίμασα, ούτε που κατάλαβα πώς πέρασαν τα πρώτα 3 χρόνια. Από τα άτομα που αποτελούσαν την ομάδα, έμεινα μόνο εγώ και αφού έφυγε και ο τότε προπονητής μας λόγω υποχρεώσεων, συνέχισα από τα 16  μέχρι σχεδόν τα 18 μόνη μου.

Κατανόησα αργότερα πως ήταν λάθος γιατί είναι ένα άθλημα το οποίο χρειάζεται σωστή καθοδήγηση αλλά δεν ήθελα να τα παρατήσω και ο μόνος τρόπος ήταν να συνεχίσω έστω και μόνη μου τις προπονήσεις. Ευτυχώς, για καλή μου τύχη, σε έναν αγώνα παραβρέθηκε ο Εμμανουήλ Μηλιαράκης και από τότε είναι προπονητής μου τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια. Χωρίς αυτόν και την οικογένειά μου δεν πιστεύω να είχα καταφέρει τίποτα από όσα έχω καταφέρει μέχρι στιγμής και τους ευχαριστώ ολόψυχα.

Το Χειμερινό Δίαθλο λοιπόν δεν έχει να κάνει με ποδήλατο ή κολύμπι είναι καθαρά Χειμερινό Ολυμπιακό Άθλημα. Συνδυάζει Σκι Αντοχής με Σκοποβολή, το οποίο ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά αν δείτε βίντεο ενός αγώνα, θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Οι πίστες ξεκινάνε από 1,5χλμ μέχρι 3,3χλμ ανάλογα το αγώνισμα της ημέρας, δηλαδή υπάρχει ο αγώνας super sprint 3,5χλμ, το sprint 7,5χλμ, τα individual 12,5χλμ και 15χλμ (για τις γυναίκες). Κατά την διάρκεια του αγώνα, το όπλο το έχουμε στην πλάτη, το οποίο είναι αθλητικό τουφέκι που παίρνει κανονικές 22αρες σφαίρες και ανά 2,5χλμ ρίχνουμε από τα 50μ. σε μεταλλικούς στόχους 2 φορές, Πρηνηδόν και Όρθιον, στις μεγάλες αποστάσεις 4 φορές.

Είναι ένα απίστευτο άθλημα που σου προσφέρει την πολυτέλεια του να μπορείς να κάνεις τα πάντα, διότι τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες η προπόνηση έχει τρέξιμο σε βουνό, στίβο, πεζοπορία, ποδήλατο, σκιρολλερ, σκιρολερ κλασικής, γυμναστήριο και εννοείται η σκοποβολή που δεν σταματάει ποτέ. Έτσι συντηρούμε και δυναμώνουμε την φόρμα μας ικανοποιητικά. Ο Χειμερινός Αθλητής φτιάχνεται το καλοκαίρι.Όλα αυτά τα κάνουν όλοι οι αθλητές, εκτός και αν μένουν σε χώρες που έχουν χιόνι όλο τον χρόνο. Όταν είμαι στην Δράμα λοιπόν κάνω προπόνηση στα βουνά μας, στον αγαπημένο μου Γρανίτη, στο Φαλακρό, στον Κορύλοβο, που είναι μέσα στην πόλη, 2 φορές τον χρόνο πάμε Όλυμπο. Οι ώρες προπόνησης εβδομαδιαίως είναι 15-18, αναλόγως πάντα γιατί λόγω δουλειάς δεν προλαβαίνω να κάνω διπλές προπονήσεις. Όταν είμαι στο εξωτερικό φτάνουν τις 27 ώρες περίπου.

Οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές για κανονική και ασφαλή προπόνηση Διάθλου. Ρολερ κάνω στους δρόμους και σκοποβολή σε ένα παλιό σκοπευτήριο που πλέον είναι ένα “αχούρι” δυστυχώς. Τα τελευταία 3 χρόνια και αφού μπήκα στην Β’ Εθνική η Ομοσπονδία ΕΟΧΑ μας προγραμματίζει εκείνη προετοιμασίες, κυρίως στο  Ramsau am Dachstein της Αυστρίας, που διαθέτει πίστα ρολερ και σκοπευτήριο Διάθλου. Τον Οκτώβριο έχουμε και την δυνατότητα να κάνουμε σκι  στον παγετώνα. Επίσης, οι αγώνες δεν σταματάνε κυριολεκτικά ποτέ, το καλοκαίρι διοργανώνονται διεθνείς αγώνες ρολερ, που γίνονται συνήθως σε δρόμους οι οποίοι οδηγούν σε χιονοδρομικό, έτσι ώστε να αποφύγουμε πιθανά ατυχήματα με τα αυτοκίνητα.

Έχω ταξιδέψει για αγώνες και προετοιμασίες σε 15 χώρες με την Εθνική Ομάδα. Έχω πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2020 στην Ελβετία, σε Παγκόσμιο Σκι Αντοχής, σε Βαλκανικά Κύπελλα Διάθλου και έχω ανέβει στο 2ο σκαλί του βάθρου 3 φορές ,στα Ibu Cup, Junior Ibu Cup.
Είμαι κυπελλούχος Ελλάδος στο έτος 2021-2022, έχω πανελλήνιες νίκες και βαλκανικές στο Σκι Αντοχής.

Ο τελευταίος αγώνας, που απόλαυσα ήταν αυτό το καλοκαίρι στην Γερμανία Summer World Championships (Καλοκαιρινό Πρωτάθλημα Διάθλου), όπου μπήκα στην πρώτη 30αδα με19/20 βολές. Φέτος, το 2023, προκρίθηκα στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκι Αντοχής και στο Junior World Championships του Δίαθλου, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να πάρω μέρος και να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε κανέναν αγώνα. Είχα ένα ατύχημα με έναν άλλο αθλητή κατά τη διάρκεια προπόνησης, τον Νοέμβριο στην Σουηδία και από τότε είμαι εκτός. Θα σας μιλούσα για στόχους και λοιπά αλλά ο τραυματισμός δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί και πότε θα μπορέσω να περάσω την γραμμή της εκκίνησης. Δεν τα βάζουμε κάτω όμως, το κεφάλι ψηλά και ότι έρθει, θα το αντιμετωπίσουμε, είναι και αυτά μέσα στο “πρόγραμμα “.

Ο αθλητισμός με έχει βοηθήσει και με έχει αλλάξει σε προσωπικά ακόμα και σε κοινωνικά θέματα. Δεν θα ήμουν σίγουρα ο άνθρωπος, που είμαι τώρα. Για αυτό ακόμα και όταν ο πρωταθλητισμός πάρει το τέλος του, πάντα θα βγαίνω να τρέχω στα μονοπάτια,  να κάνω ποδήλατο ή να πηγαίνω για σκι γιατί αποτελεί μέρος της ζωής μου και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.”