Ο ήχος του νεοεισερχόμενου mail στο κέντρο μηνυμάτων του Trail Girl ήρθε να μας ξαφνιάσει ευχάριστα! Ευχές και συγχαρητήρια από τον ταλαντούχο υπερμαραθωνοδρόμο και έμπειρο προπονητή της ομάδας τρεξίματος Χοχλιός Team, τον Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη, από την μακρινή Κρήτη! Ο Εμμανουήλ εμπνευσμένος από την πραγματικότητα, όπου οι γυναίκες υπερμαραθωνοδρόμοι τρέχουν τόσο δυναμικά τα τελευταία χρόνια, μας προσφέρει με όλη του την καρδιά το παρακάτω άρθρο! Εμμανουήλ σε ευχαριστούμε ολόψυχα! Απολαύστε…

“Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος του ultra running έχει γίνει μάρτυρας μιας αξιοσημείωτης αλλαγής στη δυναμική των φύλων. Οι γυναίκες υπερμαραθωνοδρόμοι έχουν αναδειχθεί ως τρομερές ανταγωνίστριες, επιτυγχάνοντας σταθερά χρόνους που ανταγωνίζονται και μερικές φορές ξεπερνούν, τους άνδρες συναθλητές τους. Αυτή η σταθερά ανοδική πραγματικότητα και τάση, έχει κεντρίσει την περιέργεια αθλητών και επιστημόνων, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και περισσότερες έρευνες σχετικά με τους παράγοντες ψυχολογίας και φυσιολογίας που συμβάλλουν στις εξαιρετικές επιδόσεις των γυναικών σε αγώνες δρόμου και βουνού. Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στην επιστημονική έρευνα για να αποκαλύψουμε γιατί οι γυναίκες, παρά τις εγγενείς διαφορές στη μυϊκή δύναμη και την ανοχή στον πόνο, επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αντοχή και συνεχίζουν να καλύπτουν τη διαφορά από τους άνδρες δρομείς.

Αντοχή στον πόνο και ψυχική ανθεκτικότητα:

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν γενικά υψηλότερα επίπεδα ανοχής στον πόνο από τους άνδρες. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί να αποδοθεί σε ορμονικούς παράγοντες, ιδίως στην επίδραση των οιστρογόνων, τα οποία ενισχύουν την αντίληψη του πόνου και την ανθεκτικότητα. Οι γυναίκες υπεραθλήτριες αξιοποιούν το ψυχικό τους σθένος για να ξεπεράσουν τη σωματική δυσφορία, αξιοποιώντας την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τον πόνο και να διατηρούν την αυτοσυγκέντρωσή τους για παρατεταμένες περιόδους. Αυτή η ψυχική ανθεκτικότητα τους επιτρέπει να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης, ακόμη και κάτω από εξαντλητικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε επίσης πως οι περισσότερες γυναίκες έχουν σταθερά την έμμηνο ρύση της οποίας οι πόνοι είναι πολύ έντονοι, όπως και της γέννας οι οποίοι παρομοιάζονται με τους πόνους του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αποτελεσματική αξιοποίηση καυσίμων – ενεργειακών αποθεμάτων:

Οι γυναίκες διαθέτουν ένα μοναδικό μεταβολικό πλεονέκτημα έναντι των ανδρών όταν πρόκειται για αγώνες αντοχής. Το σώμα τους έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το λίπος ως πηγή καυσίμου κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μεγάλης διάρκειας. Αυτός ο ενεργειακά αποδοτικός μηχανισμός επιτρέπει στις γυναίκες υπεραθλητές να αξιοποιούν τις αποθήκες λίπους τους και να διατηρούν τα αποθέματα γλυκογόνου, καθυστερώντας την εμφάνιση της κόπωσης και επιτρέποντάς τους να διατηρούν σταθερό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αυτή η ενισχυμένη αξιοποίηση των καυσίμων παρέχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στους αγώνες δρόμου & βουνού μεγάλων αποστάσεων.

Βιομηχανική αποτελεσματικότητα:

Ενώ οι άνδρες διαθέτουν συνήθως μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και δύναμη, οι γυναίκες παρουσιάζουν εξαιρετική βιομηχανική αποτελεσματικότητα. Οι γυναίκες υπεραθλήτριες επιδεικνύουν ισορροπημένο βηματισμό, βελτιστοποιημένη μεταφορά ενέργειας και ικανότητα για αποδοτικά μοτίβα κίνησης. Αυτά τα βιομηχανικά πλεονεκτήματα τις βοηθούν να εξοικονομούν ενέργεια και να διατηρούν σταθερό ρυθμό σε μεγάλες αποστάσεις, αντισταθμίζοντας τη διαφορά δύναμης με απόλυτη αποτελεσματικότητα.

Σύνδεση μυαλού-σώματος:

Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες έχουν μια έμφυτη ικανότητα να δημιουργούν μια ισχυρή σύνδεση νου-σώματος, διευκολύνοντας τη βέλτιστη απόδοση σε αγώνες αντοχής. Αυτή η σύνδεση τους επιτρέπει να ρυθμίζουν πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα της προσπάθειάς τους, τον ρυθμό και την μυϊκή λειτουργία τους . Ακούγοντας το σώμα τους και αντιδρώντας διαισθητικά, οι γυναίκες μπορούν να ρυθμίσουν την απόδοσή τους, βελτιστοποιώντας την ενεργειακή τους δαπάνη και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού ή εξουθένωσης.

Το μέλλον σχετικά με τις υπερμαραθωνοδρόμους γυναίκες:

Καθώς η κατανόηση της ανθρώπινης φυσιολογίας συνεχίζει να εξελίσσεται, σίγουρα  περιμένουμε ακόμη πιο σημαντικά βήματα για τις γυναίκες υπερ-δρομείς στο μέλλον. Με την αυξημένη συνειδητοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν οι γυναίκες, οι μεθοδολογίες προπόνησης μπορούν να προσαρμοστούν για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους. Προπονητές, ερευνητές και αθλητές συνεργάζονται για να αναπτύξουν εξειδικευμένα προγράμματα προπόνησης που αξιοποιούν τα δυνατά σημεία των γυναικών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φτάσουν σε νέα όρια στις υπεραποστάσεις.

Επιπλέον, η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής σε αγώνες υπερ-αντοχής καλλιεργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τις γυναίκες να διαπρέψουν και να διευρύνουν τα όρια των ικανοτήτων τους. Αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής θα οδηγήσει πιθανότατα σε έναν μεγαλύτερο κύκλο, με περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται με τις υπεραποστάσεις, οδηγώντας σε αύξηση των ταλέντων και περαιτέρω πρόοδο στις στρατηγικές προπόνησης.

Η ανάδειξη των γυναικών υπεραθλητριών ως δυνατών ανταγωνιστριών στον κόσμο των αγώνων αντοχής αποτελεί απόδειξη του αδάμαστου πνεύματος και των αξιοσημείωτων ικανοτήτων των γυναικών. Ενώ οι γυναίκες μπορεί να διαθέτουν λιγότερη μυϊκή δύναμη σε σύγκριση με τους άνδρες, αντισταθμίζουν την κατάσταση με ανώτερη ανοχή στον πόνο, αποδοτική χρήση ενεργειακών καυσίμων, βιομηχανική αποτελεσματικότητα και ισχυρή σύνδεση νου-σώματος. Με τη συνεχή επιστημονική έρευνα και μια υποστηρικτική αθλητική κοινότητα, μπορούμε να περιμένουμε ότι το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στις υπεραποστάσεις θα συνεχίσει να μειώνεται ακόμα περισσότερο, και γιατί όχι στο μέλλον να είναι πιο γρήγορες όλο και περισσότερες γυναίκες.

References:

  1. Lueders, E. (2016). The female marathoner: Special considerations and racing strategies. Sports Medicine, 46(2), 277-288.
  2. Helge, J. W., & Stallknecht, B. M. (2014). Dual control of fat metabolism during exercise. European Journal of Applied Physiology, 114(11), 2241-2242.
  3. Nelson, L. R., & Bulun, S. E. (2001). Estrogen production and action. Journal of the American Academy of Dermatology, 45(3 Suppl), S116-S124.
  4. Hoffman, M. D., & Krishnan, E. (2013). Exercise behaviors among ultramarathon runners: Prevalence and patterns of use. Journal of Strength and Conditioning Research, 27(6), 1469-1473.
  5. Schwabe, L., Tegenthoff, M., Höffken, O., & Wolf, O. T. (2013). Mineralocorticoid receptor blockade prevents stress-induced modulation of multiple memory systems in the human brain. Biological Psychiatry, 74(11), 801-808.
  6. Hoffman, M. D., & Fogard, K. (2012). Demographic characteristics of 161-km ultramarathon runners. Research in Sports Medicine, 20(1), 59-69.
  7. Jones, A. M., & Doust, J. H. (1996). A 1% treadmill grade most accurately reflects the energetic cost of outdoor running. Journal of Sports Sciences, 14(4), 321-327.
  8. Joyner, M. J., & Coyle, E. F. (2008). Endurance exercise performance: The physiology of champions. Journal of Physiology, 586(1), 35-44.
  9. Hoffman, M. D., Ong, J. C., Wang, G., & Historical Analysis of Participation in 161 km Ultramarathons in North America. In: Medicine & Science in Sports & Exercise, 44(3), 1675-1681.

Το άρθρο συγκεντρώθηκε και μελετήθηκε από τον προπονητή και υπερμαθωνοδρόμο Κωνσταντουλάκη Εμμανουήλ.

Μάθετε περισσότερα στο https://linktr.ee/e.konstantoulakis ή στο www.xoxlios-team.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο προπονητής Κωνσταντουλάκης Εμμανουήλ είναι  απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στο άθλημα της Κωπηλασίας. Η ενασχόλησή του με τα αθλήματα ξεκινάει από την παιδική ηλικία των 5 ετών, με τα δύο βασικότερα να είναι το άθλημα της κωπηλασίας και του τρεξίματος. 

Εκτός από το πτυχίο της Γυμναστικής Ακαδημίας , είναι κάτοχος πιστοποίησης της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Στίβου (USATF)  ως προπονητής Level 1  & Level 2 ( Προπονητής στίβου & αντοχής ), καθώς επίσης και ο μοναδικός στην Ελλάδα πιστοποιημένος προπονητής τρεξίματος για υπερμαραθώνιους δρόμους  ( UESCA certified ultrarunning coach ) . 

Τέλος, έχει μελετήσει πολλά βιβλία & επιστημονικά άρθρα  που αφορούν το άθλημα του τρεξίματος και την προπονητική γενικότερα. 

Οι εμπειρίες οι διακρίσεις και η αγάπη του για το τρέξιμο, ξεκινάνε από την εφηβεία στα σχολικά πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου μεσαίων αποστάσεων, αλλά και από συμμετοχές σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Από μικρή ηλικία, αποφασίζει ότι οι αγώνες όπου θέλει να εξερευνήσει τα όριά του, τις σωματικές αλλά και ψυχικές αντοχές του, είναι οι υπερμαραθώνιες αποστάσεις σε βουνό αλλά και σε άσφαλτο.

Τρέχει τον πρώτο του αγώνα υπεραπόστασης, 80 χιλιομέτρων, σε ηλικία 21 ετών και γίνεται από τους νεότερους αθλητές έως και σήμερα, που έχει τερματίσει σε εθνικό επίπεδο τέτοια απόσταση. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάνω από εκατό αγώνες βουνού & δρόμου, από 3 έως 246 χιλιόμετρα. 

Είναι δημιουργός και προπονητής της ομάδας τρεξίματος Χοχλιός team, προετοιμάζοντας αθλητές όλων τον επιπέδων για οποιαδήποτε απόσταση τα τελευταία 5 χρόνια. 

Η φιλοσοφία του είναι πως αρχική προυπόθεση για να τρέχουμε, είναι να το κάνουμε από αγάπη και όχι με μοναδικό στόχο τα χρονόμετρα και τις επιδόσεις. Με σωστή καθοδήγηση, υπομονή και προγραμματισμό, όλα έρχονται ανεξαρτήτως ιστορικού και ηλικίας. 

Αναλυτικότερα κάποιες από τις σημαντικότερες επιτυχίες του σε αγώνες βουνού & δρόμου

• Τερματισμός το 2021 σε έναν από τους δυσκολότερους υπερμαραθώνιους αγώνες παγκοσμίως, το Σπάρταθλον, 246 χιλιόμετρα. 3ος Έλληνας, 34η θέση της γενικής κατάταξης και μικρότερος σε ηλικία (26) Έλληνας που έχει τερματίσει τον αγώνα, με χρόνο 29 ώρες 37 λεπτά & 55 δευτερόλεπτα .
•  θέση γενικής και πανελληνιονίκης στα 100 χιλιόμετρα δρόμου, της διοργάνωσης “Atromitos Ultra” στις 8.2.2020, με χρόνο 7 ώρες 51 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα .

α) 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών από Έλληνα αθλητή, σε πιστοποιημένη διαδρομή από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., 100 χιλιομέτρων ασφάλτου.

β) 11Η ηλικιακής και 28η γενικής καλύτερη επίδοση για τα 100 χιλιόμετρα σε άσφαλτο, στην παγκόσμια κατάταξη για το έτος 2020

• 2η & 5η θέση γενικής στα 110 χιλιόμετρα με 5000+ του υπερμαραθώνιου αγώνα βουνού της διοργάνωσης “Virgin Forest Ultra Trail” στο Παρανέστι (2019, 2018)

• 1ος Έλληνας αθλητής &  θέση γενικής, στα 104 ορεινά χιλιόμετρα με 4500+ υψομετρικής, της διοργάνωσης “CORFU Mountain Trail” και παράλληλα ο νεότερος αθλητής που τερματίζει (2019).

•  θέση γενικής στα 42 ορεινά χιλιόμετρα της διοργάνωσης “Frozen Peaks” (2018)

•  θέση γενικής στα 52 ορεινά χιλιόμετρα του “Ellinikon Cross Country Race” (2018)
• 3 τερματισμούς στα 80km του “UTPelion” με 4000+ (2017,2018,2019)

Εκτός από την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την διάνοιξη νέων αλλά και την συντήρηση  πεζοπορικών μονοπατιών στην περιοχή όπου διαμένει, το Βορίτσιο

Είναι επίσης εμπνευστής και τεχνικός διευθυντής των αγώνων Κέρη Cross Country Race,  Platanus Trail  & Στρούμπουλας Trail