Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Τζοβάνιου Ορεινού Αγώνα Εγκλουβής, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2023, με χαρά ενημερώνει αθλητές και εθελοντές για την έναρξη των εγγραφών.

Φέτος, εκτός από τις διαδρομές “Το μονοπάτι του Τζοβάνη” 27 χιλιομέτρων και “Το μονοπάτι των Βόλτων και της Φακής” 11 χιλιομέτρων, προστέθηκε και μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων.

Φυσικά, για τους μικρούς μας φίλους, όπως και πέρυσι, είναι διαθέσιμη η παιδική διαδρομή του ενός χιλιομέτρου “Το Εγκλουβ…άκι”.

 Για την διευκόλυνση των δρομέων, φέτος η διαδικασία εγγραφής στις διαδρομές των 5χλμ., 11χλμ. και 27χλμ. απλοποιήθηκε κι έτσι η εξόφληση του συμβολικού ποσού συμμετοχής καταβάλλεται ηλεκτρονικά με κάρτα, απευθείας μέσω της φόρμας εγγραφής.

Διαθέσιμη φέτος είναι και η λειτουργία ομαδικών εγγραφών.

Ατομικές Εγγραφές: https://eglouvi.gr/atomikes-eggrafes/
Ομαδικές Εγγραφές: https://eglouvi.gr/omadikes-eggrafes/

Εκτός από την έναρξη εγγραφών των αθλητών, από σήμερα διαθέσιμη είναι και η εγγραφή των εθελοντών της διοργάνωσης, για όσους επιθυμούν έμπρακτα να συνεισφέρουν στον 2ο Τζοβάνιο Ορεινό Αγώνα.

Εγγραφή Εθελοντών: https://eglouvi.gr/engrafi-ethelonton/

Αναλυτικές πληροφορίες για τον αγώνα (προκήρυξη, διαδρομές, κλπ) αλλά και για την Εγκλουβή, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.eglouvi.gr

Ποιος ήταν ο Τζοβάνης

Ο ξακουστός τσοπάνης του περασμένου αιώνα, από την ορεινή Εγκλουβή Λευκάδας, Γιάννης Κοντογιώργης (1866-1960), με το προσωνύμιο «Τζοβάνης» – που απέκτησε στην Κατοχή, λόγω που οι Ιταλοί τον φώναζαν «Τζοβάνι» – θρυλείται πως έτρεξε εκτός συναγωνισμού, για λόγους ιστορικά αδιευκρίνιστους, στον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο του 1896 και τερμάτισε νωρίτερα από τον νικητή, Σπύρο Λούη, αλλά τον σταμάτησαν έξω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο μιας κι η συμμετοχή του ήταν ανεπίσημη. Οι γέροντες της Εγκλουβής θυμούνται τους πατεράδες τους να διηγούνται το περιστατικό σαν πραγματικότητα κι όχι σαν παραμύθι.

Το βιβλίο του Δημήτρη Ε. Σολδάτου «Τζοβάνης – Ο τσοπάνης Μαραθωνοδρόμος», απ’ το οποίο αντληθήκαν τα παραπάνω στοιχεία, περιλαμβάνει λογοτεχνική ανάπλαση του κατορθώματος του Τζοβάνη υπό την μορφήν διηγήματος, το γενεαλογικό του δέντρο, περιστατικά από την ζωή του, τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτόν και φωτογραφίες.

2ος Τζοβάνιος Ορεινός Αγώνας Εγκλουβής
1η Οκτωβρίου 2023
Να είσαι εκεί! Η Οργανωτική Επιτροπή