Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε στο Trail Girl τον Δρ. Κοκότη Νικόλαο, Μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο με εμπειρία στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και ενασχόληση με την ενδοσκοπική, κολπική και ανοιχτή χειρουργική, ο οποίος μας αναλύει τους λόγους για τους οποίους η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο της περιόδου. Σας ευχαριστούμε κ. Κοκότη για τις εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σε ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες!

✅Μία από τις πιο ωραίες δραστηριότητες είναι η γυμναστική και αυτή έχει πολλές μορφές. Σ’ άλλους αρέσουν τα βάρη, σ’ άλλους το crossfit, η yoga, το κολύμπι και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Κάποιες φορές όμως όταν γυναίκα το “παρακάνει” με τα workouts τότε εμφανίζονται διαταραχές του κύκλου (με απλά λόγια της κόβεται η περίοδος ή χάνει περιόδους).

Εάν αναζητήσουμε τις αιτίες του προβλήματος, θα καταλάβουμε ότι είναι πολυπαραγοντικό:

📌Ένα βασικό ζήτημα είναι αυτό του λιπώδους ιστού. Εκεί υπάρχει το ένζυμο αρωματάση που μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Η σκληρή προπόνηση συνήθως οδηγεί σε “κάψιμο του λίπους” και όταν αυτό πέσει κάτω από ένα ποσοστό τότε πολύ απλά μειώνονται τα οιστρογόνα και εμφανίζεται απώλεια ή μείωση των περιόδων.

📌Μία επίσης βασική παράμετρος είναι το ψυχολογικό stress. Πολλές φορές όταν προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στα σπορ, μάλλον πιέζουμε στα άκρα εκτός από το σώμα μας και το μυαλό μας. Έτσι ο υποθάλαμος ( μια περιοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος) που είναι υπεύθυνος για πολλές λειτουργίες του σώματος μας ( μεταξύ των οποίων και η περίοδος) απορρυθμίζεται και επέρχονται προβλήματα με τον καταμήνιο κύκλο.

📌Σπουδαίο ρόλο παίζει ακόμα ο χρόνος που δίνουμε στο σώμα όταν αθλούμαστε. Εάν δηλαδή φορτσάρουμε χωρίς να δώσουμε χρόνο προσαρμογής στην ενδοκρινή λειτουργία, τότε το σώμα θα πιεστεί πολύ και πιθανώς να επηρεαστεί η περίοδος.

📌Οι εξαντλητικές δίαιτες είναι απ’ τη μεριά τους και αυτές ένα κομμάτι του προβλήματος καθώς το σώμα υπερκαταναλώνει ενέργεια και δεν αναπληρώνεται η απώλεια της το ίδιο καλά με επακόλουθο να έχουνε τα κορίτσια θέματα με την περίοδο τους.

📌Ας μην ξεχνάμε τέλος και άλλα ζητήματα όπως την έναρξη της έντονης άσκησης σε πολύ μικρή ηλικία μα και διάφορες ορμονικές μεταβολές (π.χ. υπερπρολακτιναιμία) που εμφανίζονται σε αυτούς που ταυτίζουν την προπόνηση με τον πρωταθλητισμό.

⚠️Οι αιτίες λοιπόν είναι αρκετές και διαφορετικές και με τη λήψη σωστού ιστορικού όπως και με τη συνεργασία με διατροφολόγο και ενδοκρινολόγο μπορούμε να φτάσουμε στη λύση.

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Θεοδ. Κοκότης είναι μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος με εμπειρία στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και ενασχόληση με την ενδοσκοπική, κολπική και ανοιχτή χειρουργική.
Αποφοίτησε μετά από 6ετή φοίτηση από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με βαθμό 8,21 “λίαν καλώς” και μετέβη στη Γερμανία, όπου ειδικεύτηκε στη μαιευτική και γυναικολογία κατά την παραμονή του εκεί πάνω από μια δεκαετία.

Ολοκλήρωσε την εκεί καριέρα του στη γυναικολογική Κλινική Klinikum Nürnberg Nord του πανεπιστημίου Paracelsus στη Νυρεμβέργη όπου και έλαβε τον τίτλο του Επιμελητή (Funktionsoberarzt). Η γυναικολογική αυτή κλινική αποτελεί κέντρο ογκολογίας, κέντρο ρομποτικής χειρουργικής, κέντρο ενδομητρίωσης, κέντρο δυσπλασίας τραχήλου-κολποσκόπησης και κέντρο μαστού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία πραγματοποίησε λαπαροσκοπικές, κολπικές και ανοιχτές επεμβάσεις. Πρωτύτερα έλαβε εκπαίδευση στον τομέα Ειδική Μαιευτική και Περιγεννητική Ιατρική (Spezielle Geburtshilfe und Perinatal Medizin) και εξειδικεύτηκε στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και τους επιπλεγμένους τοκετούς στο περιγεννητικό κέντρο πρώτου (μεγίστου) βαθμού στο Νοσοκομείο του Λάντσχουτ στη Βαυαρία (Krankenhaus Lansdhut Achdorf).

Από το 2022 ζει και εργάζεται στην Λάρισα ενώ παράλληλα συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια για την διαρκή επικαιροποίηση των ιατρικών τακτικών και μεθόδων.

Φιλοσοφία εργασίας:

Το πιο βασικό στοιχείο της καθημερινά ασκούμενης ιατρικής ειναι η δημιουργία μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του ιατρού και της γυναίκας. Η ενδελεχής καθοδήγηση και επεξήγηση των προβλημάτων της ασθενούς σε απλή και κατανοητή γλώσσα, η ενεργός συμμετοχή της στον καθορισμό του διαγνωστικού και θεραπευτικού πλάνου καθώς και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη της θεωρούνται ως ο ακρογωνιαίος λίθος των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Η ασθενής πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τη διάγνωση και τη θεραπεία εκλογής στην κατάσταση της. Η μαιευτική-γυναικολογία που ασκείται βασίζεται στα σύγχρονα ιατρικά πρωτόκολλα (Evidence Based) και προσαρμόζεται αναλόγως στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού.

Ιστοσελίδα: drkokotis.gr