ΜΕΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια διοργάνωση ακριβώς όπως την ονειρευτήκαμε!

Στην καρδιά του Taygetos Challenge, υπάρχει μια βαθιά πεποίθηση: η σχέση μεταξύ διοργανωτών και αθλητών είναι αμοιβαία. Περισσότερο από μια απλή ανταλλαγή υπηρεσιών, είναι μια σχέση σεβασμού, ευγένειας, υπομονής και θετικής διάθεσης. Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και καλής θέλησης είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται κάθε Taygetos Challenge.

Φέτος, στην 13η έκδοση του αγώνα, που έλαβε χώρα στην πανέμορφη Καρδαμύλη στις 23-24 Μαρτίου 2024, είδαμε αυτή τη φιλοσοφία να ζωντανεύει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Μας γεμίζει την καρδιά να σας βλέπουμε να αγκαλιάζετε αυτές τις αξίες τόσο γενναιόδωρα!

Φέτος το πλήθος των δρομέων που συμμετείχαν ξεπέρασε κατά πολύ το περσινό, αγγίζοντας σχεδόν τις 1.000.  Σπάσαμε το ρεκόρ συμμετοχών, καθώς στη γραμμή της εκκίνησης στάθηκαν φέτος 885 δρομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% περίπου των συμμετεχόντων είναι από χώρες του εξωτερικού από τις 4 ηπείρους (Πολωνία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Τουρκία αλλά και από Κατάρ, Αυστραλία κα Αμερική)!

Πιο συγκεκριμένα, οι δρομείς που συμμετείχαν:

Στο Vertical Speed συμμετείχαν 288 δρομείς

Στο Hansaplast Marathon 40km – 209

Στo Αquarella Εxperience 22km – 275

Στo Old Kardamyli Basic 10km – 222

Στo independent Fun 5km – 179

Στην αρχή του διημέρου το Vertical Speed, ο κάθετος αγώνα ταχύτητας, έθεσε τον πήχη ψηλά, με ρεκόρ συμμετοχών, αποδεικνύοντας την αγάπη και το πάθος όλων για την πρόκληση και την περιπέτεια που ενσαρκώνει το Taygetos Challenge. Είναι πλέον ξεκάθαρο και για τους νέους συμμετέχοντες ότι για να πάρει κανείς κατάταξη στον αγώνα θα πρέπει να έχει τρέξει την προηγούμενη μέρα και το Vertical Speed.

Η συμμετοχή στο αγώνισμα  Experience 22km επίσης ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές! Φαίνεται πως η επιμήκυνση της διαδρομής με την προσθήκη του φαραγγιού έδωσε άλλο σασπένς στον αγώνα και προσέλκυσε ακόμα περισσότερο κόσμο.

Πρώτος γενικής κατάταξης στο Taygetos Challenge Hansaplast Marathon 40km αναδείχθηκε ο Antoine Guillon με χρόνο 04:05:07. Στην 2η θέση ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος από την ομάδα του Δημήτρη Κασσίμη και στην 3η θέση ο Δημήτρης Ελευθερίου. Στις γυναίκες 1η γενικής η Λεμονιά Παναγιώτου με χρόνο 05:22:09, ακολούθησε η Tasha Sexton που ήρθε για τον αγώνα από τη Μ. Βρετανία και 3η η Νικολέτα Τζαβάρα.

Στο αγώνισμα Taygetos Challenge Experience 22km, 1ος γενικής ο δικός μας Νίκος Πονηρέας που κάθε χρόνο ανεβάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά στη διαδρομή, 2ος ο πολλά υποσχόμενος Ανδρέας Μανέτας και 3ος ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, επίσης υψηλών επιδόσεων αθλητής. Στις γυναίκες 1η τερμάτισε η Emily Greve Somerset, 2η η Μαρία Μαλάι και 3η η Ελισσάβετ Παπαδήμα.

Στη διαδρομή Taygetos Challenge Basic 10k πρώτος γενικής κατάταξης ο Γιώργος Μανιώτης, 2ος ο Ατμός Λεωνίδας Θεοχάρης και 3ος ο Πάπικας Ιωάννης ενώ για τις γυναίκες 1η γενικής η Γωγούλα Αναγνωστοπούλου, 2η η Άρτεμις Κολίτα και 3η η Ναυσικά Τζάνου.

Στην Independent Fun 5k είχαμε ρεκόρ διαδρομής με 1ο τον Adrain Bullari, ο οποίος είναι επίσης δικό μας παιδί από την Καρδαμύλη με καταπληκτικό χρόνο 19:27, 2ος ο Γιάννης Παπαδόπουλος και 3ος ο Χρήστος Παπαδήμας. Στα κορίτσια 1η η Μαρίνα Παπαδήμα σε χρόνο 29:07, 2η η Γιώτα Μπερτσιμά και 3η η Σοφία Καραγιάννη.

Μεγάλη πρόκληση φάνηκε να είναι το καινούριο κομμάτι που προστέθηκε στη διαδρομή των 40km & 22km, για πολλούς αθλητές, κυρίως στο σημείο του φαραγγιού. Ωστόσο, λόγω πολλών επισημάνσεων στην τεχνική ενημέρωση αλλά και εξαιτίας του άστατου καιρού των προηγούμενων ημερών, οι αθλητές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και όλοι τερμάτισαν με ασφάλεια.

Ο Δήμαρχος δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας ήταν παρών στη διοργάνωση και η συμβολή της δημοτικής αρχής ήταν έμπρακτη, καθώς φέτος ήταν συνδιοργανωτής στον αγώνα. “Η έναρξη της τουριστικής μας σεζόν σηματοδοτείται με την εκκίνηση των αθλητών του αγώνα. Κάθε χρόνο τρέχουν εκατοντάδες Έλληνες αθλητές και ήδη έχουμε κάνει άνοιγμα στο εξωτερικό με σκοπό ο αγώνας να γίνει διεθνής”.

Ο προπονητής υπεραθλητών Δημήτρης Κασσίμης μας τίμησε επίσης με την παρουσία του στον αγώνα με μεγάλο τμήμα της ομάδας του. Είπε για μας “Στηρίζουμε τον τόπο, στηρίζουμε τον αγώνα, κατεβαίνουμε κάθε χρόνο με ομάδα, διεκδικούμε θέσεις, κερδίζουμε θέσεις, τα μονοπάτια και το μέρος έχουν μεγάλη αθλητική και τουριστική αξία. Δεν είναι μόνο τα οφέλη από το τρέξιμο άλλα και η χαρά του να τρέχεις σε ένα όμορφο μέρος και ένα ωραίο περιβάλλον όπως αυτό της Καρδαμύλης”.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς και τους υποστηρικτές που μας βοήθησαν στη φετινή διοργάνωση. Ο αγώνας έγινε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Δυτικής Μάνης και ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ευχαριστούμε θερμά την Hansaplast, την Ακουαρέλα, την Παλιά Καρδαμύλη και την Independent Average Adjusters για την ονοματοδοσία στις αντίστοιχες διαδρομές των 40km, 22km, 10km και 5km.

Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς Igloo και την εταιρεία Unigreen, την Xtreme Stores και το Xtreme Stores Καλαμάτα του Χρήστου Βασιλείου, τη Naak και την εταιρεία Γρηγόρης Αποστολίδης ΑΒΕΕ, την TerraNova Nutrition και την Avra Water που ήταν ο επίσημος χορηγός υδροδοσίας του αγώνα.

Ευχαριστούμε επίσης το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας για το Pasta Party και την Tselios Catering, την εταιρεία Eurimac που μας προσέφερε τα μακαρόνια Makvel και την τοπική μικροζυθοποιήα NEMA που μας προσέφερε φρέσκια μπύρα!

Ευχαριστούμε επίσης για την υποστήριξη τους τις εταιρείες Dole, Pharmasept, και τo χειροποίητο παστέλι Κέας Το Ανώγι.

Το περιβάλλον είναι πάντα για μας προτεραιότητα! Ευχαριστούμε τους Περιβαλλοντικούς Συνεργάτες Pi3, We4all – φυτεύουμε 1 δέντρο για κάθε 1 αθλητή, Καθαρή Μάνη και Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού.

Ευχαριστούμε επίσης τους Χορηγούς Επικοινωνίας που μας στήριξαν σε όλη τη διαδρομή, από την προετοιμασία μέχρι και την υλοποίηση:  RunnerManazine.gr, RunningNews.gr, Advendure, iRun, Runntrail, Swimbikerun.gr.

Αξίζει να τονιστεί  η μεγάλη υποστήριξη που λαμβάνουμε από την τοπική κοινωνία και γι’ αυτό ευχαριστούμε ξεχωριστά τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής που στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα ως Τοπικοί Υποστηρικτές: Anniska Hotel, Vardia Hotel, Cardamili Beach Hotel, Diapori Suites Hotel, Elies, Ηλιόλιθος, Huize Castellon Notos Stoupa, Ιφιγένεια Apartments, Kannas Mani-Luxury Suites, Kardamili Villas, Kritamos, Λίθος Ξενώνας, Maison Viros, Melitsina Village Hotel, Notos, Ο Πύργος της Βασιλικής στη Μάνη, Palataki, το Κάστρο, Τσέρος, Villa Meropi, Καφενείο Αλώνι, Ακρογιάλι, Αυλή της Γεωργίτσας, Γιαλός, Διόσκουροι, Καλόγρια, Babis Souvlaki, Πατρικό Στούπα, Σουπερ Μάρκετ Φωτεινή Δημητρέα και Τίκλα.

Μας αρέσει να προσθέτουμε κάθε χρονιά κάτι καινούριο! Για την επόμενη χρονιά είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι θα έχουμε και παιδικό αγώνα! Είναι κάτι που μας το ζητάτε εδώ και καιρό και πιστεύουμε ότι είναι κάτι που θα το αγκαλιάσει πολύ θερμά ο κόσμος! Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά αθλητών ορεινού τρεξίματος! 

Τέλος, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες για την επόμενη χρονιά! Σας περιμένουμε λοιπόν στις 22 & 23 Μαρτίου του 2025! Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα Τρίτη οπότε αν κάποιος πάρει άδεια τη Δευτέρα κάνει ένα ωραιότατο τετραήμερο στην Καρδαμύλη!

Από τα βάθη της καρδιάς μας, σας ευχαριστούμε για την απίστευτη συμμετοχή σας, την ακτινοβολούσα θετική σας ενέργεια, την αδιάκοπη υποστήριξη, την απέραντη καλοσύνη και την ευγένεια που επιδείξατε προς τους εθελοντές μας.

Η υπομονή και η κατανόηση που δείξατε απέναντι σε κάθε πρόκληση κατά τη διάρκεια αυτών των δύο απαιτητικών ημερών, μας έκαναν να αισθανθούμε πραγματικά ευλογημένοι. Τα χαμόγελά σας έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας, φωτίζοντας τις πιο ζωντανές στιγμές αυτής της περιπέτειας.

Νιώθουμε ότι έχουμε πραγματικά τους αθλητές που μας αξίζουν! Αυτό είναι το πνεύμα που θέλουμε να έχουμε στο Τaygetos Challenge κάθε χρόνο!

Καλή αντάμωση το 2025!

Photo credits: Fototrexoume.gr

Photo credits: Fototrexoume.gr